EVROPA HRLI KA LEDENOM DOBU: Prirodni morski fenomen koji nas je grejao najslabiji u 1.600 godina! (VIDEO)
Foto: Profimedia

nauka

EVROPA HRLI KA LEDENOM DOBU: Prirodni morski fenomen koji nas je grejao najslabiji u 1.600 godina! (VIDEO)

Planeta -

Sedimenti i obrasci iz dubina glečera pokazuju da su tople okeanske struje koje zagrevaju severnu Evropu slabije nego ikad u prethodnih hiljadu i šest stotina godina. Istraživanja pokazuju verovatnoću da će struja dalje oslabiti sa katastrofalnim posledicama za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, kao i za mnoge druge države.

Hiljadama godina Golfska struja kontroliše klimu severne Evrope. Skoro je stao pre 12.000 godina, što se smatra glavnim „krivcem“ za događaj pod nazivom mlađi drijas, kada se svet na kratko vratio u ledeno doba.

Profesor Stefan Rahmstorf sa Instituta za istraživanje uticaja klime u Potsdamu prikupio je više dokaza o snazi ove struje od 400. godine nove ere, piše iflscience.

"Sistem Golfske struje deluje poput džinovske pokretne trake, koja prenosi toplu površinsku vodu sa ekvatora na sever, a hladnu duboku vodu slabe slanosti vraća na jug. Pomera skoro 20 miliona kubnih metara vode u sekundi ", rekao je Rahmstorf.

Direktna merenja snage sistema su nedavni fenomen, ali su oslabila za 15 procenata od sredine 20. veka. Ipak, indirektno dobijeni podaci iz okeanskih sedimenata, glečera, korala, pa čak i prstenova drveća mogu poslužiti kao pokazatelji njegove snage u ranijim vremenima.

Rahmstorf i koautori u časopisu Nature Geoscience, međutim, zaključuju da je priča jasna: Golfska struja nije bila ovako slaba najmanje 1.600 godina.

Golfsku struju pokreće gusta slana voda koja tone u severnom Atlantiku. Lakša slatka voda remeti proces. Strahuje se da će obilne kiše ili otapanje leda iz okolnih područja biti dovoljni da poremete i dovedu do zaustavljanja čitavog procesa.

Severna Evropa je klimatska anomalija. Nigde drugde na svetu nisu toliko pogodni uslovi za opstanak čoveka toliko daleko od ekvatora.

Ako se Golfski tok zaustavi, Evropa će se smrznuti. U međuvremenu, akumulacija vode koja se trenutno prevozi na sever ubrzaće porast nivoa mora duž istočne obale SAD-a i ubrzati potopanje Floride.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track