Zafranović u Banjaluci predstavio projekat za film Deca Kozare 1Foto: FoNet/ Bozidar Petrovic

Reditelj Lordan Zafranović predstavio je danas u Banjaluci projekat „Deca Kozare“.

Radi se o filmu, čije bi on bio reditelj, a za koji je scenario napisao Arsen Diklića.

Film bi se snimao uglavnom na prostoru Republike Srpske, u koprodukciji Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Češke, a snimanje bi trebalo da započne na proleće 2022. godine, a okončano tokom 2023.

Scenario je napisan na osnovi istinite priče o sudbini desetina hiljada dece s područja Kozare, koja su tokom Drugog svjetskog rata odvedena u logore smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Centralna nit filma je, kako je navedeno, sudbina troje đece, sestre Rade i njene braće Mićka i malog Gojka, koji su u leto 1942. godine sa majkom Smiljanom bežali od fašista dubičkom cestom.

Oni su, zajedno sa stotinama ostalih izgnanika, završili u sabirnom centru broj 3, logoru Stara Gradiška.

Ovaj scenario, čija se radnja proteže sve do 1945. godine, pre tri i po decenije Diklić je ustupio Zafranoviću, ali do realizacije filma tada nije došlo.

„Ukratko, Arsen Diklić i ja smo to radili osamdesetih godina, negde pri kraju i pokušali smo to isfinansirati. Međutim, došlo je do rata i to se raspalo. Ja sam emigrirao u Pariz, pa onda u Beč, iza Beča u Prag, gđe sam studirao“, kazao je Zafranović u Većnici Banskog dvora u Banjaluci.

On je rekao da je snimio dokumentarni film „Krv i pepeo Jasenovca“, navodeći da taj „nije naišao na razumijevanje ni Srbije ni Hrvatske“.

„Srbi nisu bili zadovoljni, jer su tražili da stavim milion žrtava na kraju filma, a ja do tog broja nisam došao. Taj broj, po mom mišljenju, nikada nije bio bitan. S druge strane, to je za Hrvatsku tabu tema i Hrvati ga nikada nisu hteli“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, taj film je ipak prikazan na festivalu u Beogradu, gde je dobio Gran pri i bio je kandidat za ‘Oscara’ u dokumentarnom filmu dužem od 30 minuta.

„Ipak, tadašnji ministar spoljnih poslova iz Hrvatske Josip Vrhovec je naredio da se film vrati i on je skinut s nominacije za Oscara“, naveo je Zafranović.

Reditelja Lordana Zafranovića u svom kabinetu danas je primio je predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari