Vučić: Srbija spremna na nastavak dijaloga kad bude pozvana u Brisel 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija posvečena dijalogu sa Prištinom i da je spremna za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel.

Vučić je, nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da Srbija podrzava njegove aktivnosti napore i namere da „politikom kompromisa dođemo do rešenja koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično zadovoljstvo obe strane, a bez ultimatuma i namtnutih rešenja“.

„Srbija u dobroj meri učestvuje u razgovorima i pregovorima u želji da postoji razumevanje i za njene državne i nacionalne nterese a ne samo nacionalne interese Albanaca. U skladu sa tim mi smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve a svakome dovoljno“, rekao je Vučić.

On je rekao da je „naša obaveza da budemo odgovorni, ozbiljni i posvećeni, jer bez toga neće biti napretka ni u EU integracijama, a to jeste strateški politički cilj Srbije, ukoliko ne napravimo ozbiljan pomak u dijalogu sa Prištinom“.

„Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do nekakvog kompromisnog dogovora. Mnogo je vaznije da napravimo nekakav dogovor i da njime jednako budu zadovoljne ili nezadovoljne obe strane, nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srbija insistirati na postpunom sprovođenju potpisanih sporazuma u Briselu, „što znaci i formiranje zajednice srpskih opština i svega onog što nije ispunjeno a trebalo je još od 2013. godine“, dok je „Srbija sve svoje obaveze u potpunosti ispunila“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije zamerio specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, sa kojim se sastao večeras, što je tokom boravka u Prištini prisustvovao razgovorima u prostoriji gde je bila istaknuta albanska, a ne zastava Kosova.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da li je takav gest Lajčaka bio „vetar u leđa“ lideru pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju, u čijoj je kancelariji bila istaknuta albanska zastava, odgovorio da je sa Lajčakom „razgovarao o svemu ali da nije bilo reči o Kurtiju i albanskoj zastavi“.

On je naveo da je 2014. godine bio u sličnoj situaciji na Berlinskoj konferenciji, na kojoj je nemačka bila istakla kosovsku zastavu, koju Srbija ne priznaje, i da nije napustio skup jer bi tako“naparavio ogromnu štetu, a nemačko mišljenje ne bi promenili ni ovako ni onako“.

„Za nas je važnije šta ćemo u budućnosti da radimo nego da cepidlačimo. Što se suštine tiče, ne vidim da su Albanci spremni za sporazum. Dobra je vest da su spremni za dijalog i razgovor, to može da nas dovede do nekih rezultata, to nije mali posao što je Lajčak (tokom boravka u Prištini) napravio“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da nema rokova kada će biti nastavljeni razgovori sa Prištinom, ali da on očekuje da to bude u aprilu ili maju, u zavisnosti kada nakon prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu budu formirani organi vlasti.

Lajčak: Status kvo nije održiv, EU očekuje primenu svega što je dogovoreno

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su briselski pregovori ključni za napredak obe strane na evropskom putu i da status kvo nije održiv.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Lajčak je rekao da članice Unije očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u poslednjih deset godina.

„I u Prištini i u Beogradu poslao sam istu poruku, da članice EU očekuju da dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i svim otvorenim pitanjima bude nastavljen konstruktivno i u dobroj veri. Spremni smo da dovedemo proces do uspešnog okončanja onoliko koliko su dve strane na to spremne“, kazao je Lajčak.

Lajčak je naveo da nakon posete Prištini „može da kaže da postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da mora da bude nastavljen nakon formiranja kosovskih institucija“.

Dodao je da mu je „drago da je Vučić potvrdio spremnost da dođe u Brisel u svakom trenutku radi nastavka puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa i rešavanju svih otvorenih pitanja jednom i zauvek“.

Povodom izjave pobednika kosovskih parlamentarnih izbora Aljbina Kurtija da mu dijalog sa Srbijom nije među glavnim prioritetima, Lajčak je rekao da „nijedan lider nema luksuz da bira prioritete“.

„Imate prioritete koje birate i prioritete koje morate da prihvatite. Ne vidim konflikt u prioritetima koje je Kurti odredio za kampanju, ali on razume da je dijalog (sa Beogradom) spoljni prioritet broj jedan, tako da tu nema konflikta“, kazao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari