"Ne igrajte se vatrom" 1Foto: Pixabay/Fotiniya

Rusija je upozorila Sjedinjene Države da se „ne igraju vatrom“ pošto je Bela kuća u utorak uvela sankcije kao odgovor na trovanje opozicionog ruskog lidera Alekseja Navaljnog. SAD su zamrzle imovinu i transakcije za sedam visokih ruskih zvaničnika, uključujući i šefa ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandra Bortnjikova, i stavile 14 ruskih kompanija i entiteta na crnu listu za kontrolu izvoza.

Prema rečima američkog zvaničnika, „obaveštajne službe SAD su zaključile da su službenici FSB otrovali Navaljnog nervnim agensom novičok u avgustu 2020“.

Rusija, koja je Navaljnog uhapsila pošto se u januaru vratio sa višemesečnog lečenja u Nemačkoj, negira ulogu u trovanju i dovodi u pitanje da je Navaljni uopšte i otrovan, prenosi portal themoscowtimes.com.

„Američka administracija izvela je neprijateljski antiruski napad“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

„Pozivamo naše kolege da se ne igraju vatrom“.

Ministarstvo je obećalo „recipročan, ali ne nužno simetričan“ odgovor na „prvi veliki potez“ predsednika Džozefa Bajdena protiv Rusije, koja je, ističu, izvedena u koordinaciji sa Evropskom unijom.

Oni su optužili Belu kuću da „gaji imidž spoljnog neprijatelja“ i ruši američko-ruske veze „do tačke potpunog smrzavanja“.

I iz Kremlja su juče saopštili da će uzvratiti na američke sankcije ocenjujući ih „neprihvatljivim“ mešanjem u ruske poslove.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je američku optužbu da zvaničnici FSB stoje iza trovanja Navaljnog „nečuvenom“ i pozvao Zapad da sa Rusijom podeli svoja saznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari