Samostalni sindikat Zastava oružje zapretio protestom ispred Ministarstva 1Kragujevac Foto: Milan Nikić

Samostalni sindikat Zastava oružje najavio je danas skorašnji protest ispred Ministarstva odbrane, na kojem će, kako navode, da zatraže smenu fabričkog Nadzornog odbora, koji optužuju za “urušavanje fabričkog sistema” i “dovođenje fabrike na ivicu bankrota”.

-Rezultat takvog upravljanja i nepoštovanja fabričkih procedura jesu gubici koji su premašili40 miliona dolara, i koji su ostvareni samo od 2017. godine.

Ukupni gubici preduzeća su dostigli oko 18 milijardi dinara, a tri milijarde dinara je gubitak iznad visine kapitala, navodi se u današnjem obraćanju javnosti oružarskog Sindikata, koji je poručio da će protest ispred MO u Beogradu da bude organizovan “ukoliko se nastavi ćutanje nadležne administracije” povodoim aktuelne situacije u kragujevačkoj fabrici oružja.

Sindikat Zastave oružja danas je osudio i Ministarstvo odbrane za “dalje urušavanje fabričkog sistema”, pošto je ono delegiralo članove Nadzornog odbora te fabrike, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem.

Samostalni sindikat Zastavinih oružara je, navodi se u saopštenju, još 1. februara obavestio novog ministra odbrane o svim „pojavama“ koje su „rezultat delovanja Nadzornog odbora i njegovog predsednika“, a koji je (NO) , uoči minulog vikenda, smenio izvršnog direktora za proizvodnju, kojeg je postavio pre nekoliko meseci, i to „bez obrazloženja i protivno saglasnosti generalnog direktora“.

-Za novog izvršnog direktora je postavljen mašinski inženjer koji ima malo više od godinu do penzije i koji je zbog disciplinskog kažnjavanja 2001. godine bio proglašen tehnološkim viškom u fabrici.

Sindikat je u više navrata ukazivao Ministarstvu odbrane i Vladi Srbije da je fasbrički sistem Zastave oružja potpuno razoren stalnim promenama rukovodećeg kadra.

Za nepune četiri godine koliko je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora smenjeno je devet izvršnih direktora fabrike, što se kosi sa zdravom logikom, i čime je u potpunosti obezvredjena ta odgovorna funkcija, naglašava se u današnjem obraćanju oružarskog Sindikata nadležnima I javnosti.

Nadzorni odbor je, napominje se, u „stalnom sukobu“ sa radnicima fabrike, koji je ovih dana produbljen najavom predsednika Nadzornog odbora da će radnicima u proizvodnji biti ukinute norme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari