Beograd Vesti

Krivični postupak protiv izvršiteljke koja godinama ljudima uništava živote

Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu izdalo je obavezno uputstvo za pokretanje krivičnog postupka protiv izvršiteljke Mirjane Dimitrijević po prijavi porodice čiji stan ova izvršiteljka godinama pokušava da oduzme. Ovo uputstvo upućeno je Višem javnom tužiocu odeljenja za suzbijanje korupcije, a osim izvršiteljke prijava se odnosi i na načelnika Službe za katastar GO Voždovac, sudskog veštaka i geodetu.

Odluka tužilaštva doneta je u decembru prošle godine, a u njoj se navodi da je potrebno postupiti u potpunosti po Obaveznom uputstvu i da se daju potpuni i jasni razlozi za radnje svakog od prijavljenih lica.

Krivičnu prijavu podnela je porodica koja tvrdi da Mirjana Dimitrijević pokušava da izvrši sudsku presudu nad objektom koji nije predmet izvršenja. Pomenuta nekretnina iako se nalazi u sudskoj presudi, prema veštačenju ne postoji na adresi, pa se izvršenje ne može izvršiti.

U ovom slučaju su pre Mirjane Dimitrijević postupala dva izvršitelja. Prvo je slučaj vodio sudski izvršitelj, a nakon njega privatni izvršitelj Vojislav Milajić.

Poslednji dokument koji je Milajić doneo u avgustu 2016. godine je zapisnik u kome se navodi da predmet izvršenja koji je opisan u sudskoj presudi ne postoji. Izvršni dužnik tvrdi da je nakon toga postupak trebao biti obustavljen, ali je umesto u sud, predmet prebačen izvršiteljki Mirjani Dimitrijević.

Ona je proces ponovo pokrenula, ignorišući prethodne odluke, dokumentaciju i mišljenja veštaka.

Porodica je dokumentovala i poseduje veštačenje sudskog veštaka Nebojše Gajića iz 2018. godine u kojem on tvrdi da nije moguće sprovesti izvršenje. Mirjana Dimitrijević je nakon toga zakazala novo veštačenje i za veštaka predložila upravo Gajića.

Kako je Gajić već veštačio u predmetu, izvršiteljka Dimitrijević je angažovala druge veštake kako bi dokazala da je predmet izvršenja upravo onaj koji ona želi da oduzme, saopštili su iz Združene akcije krov nad glavom.

Ovaj slučaj ima velike sličnosti sa slučajem porodice Vuksanović, gde ista izvršiteljka pokušava da izvrši sudsku presudu za kuću za koju porodica Vuksanović tvrdi da nije predmet sudske presude, odnosno da takođe ne može da se pronađe na adresi.

Zanimljivo je i to da je isti sudski veštak veštačio u oba slučaja.

U slučaju porodice Vuksanović je primenjena slična taktika, samo su Vuksanovići imali veštačenja dva veštaka koja potvrđuju da ne postoji predmet izvršenja.

I u tom slučaju je Mirjana Dimitrijević angažovala upravo Nebojšu Gajića, kako bi on utvrdio suprotno.

Iz udruženja “Krov nad glavom” godinama alrmiraju javnost da izvršitelji imaju prevelika ovlašćenja i da često odlučuju o sudbinama ljudi izlazeći iz zakonskih okvira, a ova dva slučaja to potvrđuju.

Izvršiteljka Dimitrijević je u navedenim slučajevima praktično , piše u saopštenju ovog udruženja.

Porodica kojoj se oduzima stan i koja je sada pokrenula krivičnu prijavu protiv Mirjane Dimitrijević želela je da slučaj reši na pravni način bez uplitanja javnosti, ali su nakon veštačenja u njihovom dvorištu i pretprpljenog stresa kontaktirali udruženje “Krov nad glavom”.

Mirjana Dimitrijević je praktično sudila ispred njihove kuće, izvodila nove dokaze i saslušavala strane u postupku.

Ovo improvizovano suđenje i saslušanje urađeno je i u slučaju porodice Vuksanović.

Pravni zastupnici porodice Vuksanović su zbog odluke Apelacionog tužilaštva da se pokrene krivično gonjenje, tražili da se Mirjana Dimitrijević izuzme iz njihovog slučaja.

Oni zahtevaju od Ministarstva pravde hitnu reakciju na novonastale okolnosti, kao  i zabranu rada za izvršiteljku Mirjanu Dimitrijević.

Novosađanka polila stan benzinom zbog nenajavljenog upada izvršitelja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.3K Share
1.3K Share
Share via
Copy link