Najnovije vesti
Vesti Politika
TRI TAČKE, DIJALOG BEZ POSREDNIKA DJB objavio svoju platformu za pregovore sa vlašću

TRI TAČKE, DIJALOG BEZ POSREDNIKA DJB objavio svoju platformu za pregovore sa vlašću

Dosta je bilo u današnjem saopštenju predlaže platformu za dijalog o izbornim uslovima od tri tačke, ali i izražava nezadovoljstvo zbog učešća predstavnika EP u tom dijalogu, te navodi da bi pre početka razgovora trebalo definisati i odrediti relevantne političke opcije sa značajnom podrškom u biračkom telu koje će u njemu učestvovati.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Radulovic stab 019_240416_RAS foto P Markovic Foto: P. Marković / RAS Srbija
Radulovic stab 019_240416_RAS foto P Markovic

Platforma DjB, kako navode, fokusira se na tri pitanja čije rešavanje bi, po njihovoj oceni značajno podiglo poverenje građana u izborni proces, a to su sređivanje biračkih spiskova, sprečavanje svih oblika izborne krađe i fer i pošteno predstavljanje političkih opcija u medijima.

U DjB se zalažu i za izborni cenzus za koalicije, tako da je za samostalan izlazak neke političke opcije na izbore cenzus 3 odsto, za koalicije od dve stranke 6 odsto, koalicije od 3 stranke 9 procenata.

Pročitajte još

Smatraju i da je pre početka razgovora potrebno definisati i odrediti relevantne političke opcije sa značajnom podrškom u biračkom telu, da se, kako kažu, razgovori ne bi pretvorili u cirkus kojim bi dominirale političe opcije bez značajne podrške u biračkom telu.

DJB smatra da relevantne političke opcije koje imaju značajnu podršku u biračkom telu moraju u razgovoru biti zastupljene samostalno ili na nivou koalicije po svom izboru, te da jedno dodatno mesto bude ostavljeno za grupisanje političkih opcija koje nemaju značajnu podršku u biračkom telu i ne žele da ih zastupa bilo koja od relevantnih političkih opcija.

Zahteve da se izabere tehnička vlada, da ovaj ili onaj ministar podnese ostavku, da predsednik Republike podnese ostavku, da se mimo Ustava i zakona odredi kada će biti novi parlamentarni, lokalni i predsednički izbori, da se napravi paralelno uredništvo RTS-a, novi REM i slični zahtevi, DjB smatra duboko štetnim, jer ih birači vide kao nerealne.