Dostupni linkovi

Sahranjen Milan Bandić gradonačelnik Zagreba


Milan Bandić
Milan Bandić

Na zagrebačkom groblju Mirogoj nešto iza podneva sahranjen je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke “Bandić Milan 365” Milan Bandić. Sahranjen je uz katolički obred, a od njega su se govorima oprostili ekonomist i prijatelj iz djetinstva Ljubo Jurčić i Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Na pogrebu su bili predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, ali ne i predsjednik Zoran Milanović, u čijem je mandatu na čelu SDP-a Bandić izišao iz te stranke.

Iako i dalje vrijedi zabrana za okupljanje više od 25 osoba na otvorenom, na sahrani se okupilo oko tisuću ljudi, međutim u Nacionalnom stožeru Civilne zaštite kazali su kako je “najavljeno da će sve proći u skladu sa epidemiološkim mjerama”. HTV je dan ranije najavljivao da se očekuje “više desetaka tisuća” ljudi, a gradski javni prijevoznik ZET uveo je i izvanredne autobusne linije.

Obiteljski prijatelj, ministar gospodarstva u Račanovoj vladi Ljubo Jurčić, koji ga je poznavao još od gimnazijskih dana u Grudama kazao je kako je Bandić volio ljude. “Nije ih dijelio po boji kože ni stručnoj spremi. Volio je zapjevati gangu, ali i svaku hrvatsku pjesmu. Volio je Zagreb i Hrvatsku, imao je teških trenutaka, ali nikad ni prema kome nije pokazao trunku mržnje. Svima je volio pomoći. Milan je bio dobar čovjek. Volio je rodnu grudu, uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini i ljudima koji tamo žive. I ne samo Hercegovini,” kazao je Jurčić.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja će obavljati gradonačelničku dužnost do konstituiranja novih gradskih vlasti nakon lokalnih izbora u svibnju, kazala je kako je Bandić “ostavio neizbrisiv trag na životima naših Zagrepčanki i Zagrepčanka koje si neizmjerno volio i s kojima si živio svaki njihov trenutak, nesebično i bez zadrške. Oni su ti uzvraćali svojim poštovanjem, ne samo na izborima, nego i na svakom koraku hodajući ulicama. Opraštamo se danas od tebe u velikoj tuzi, ali s ponosom jer si otišao kao pobjednik, praštajući svima i spreman za vječnost,” poručila je Jelena Pavičić Vukičević.

Monsinjorj Zlatko Koren pročitao je poruku zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, u kojoj uz izraze sućuti među ostalim stoji kako je Bandićeva ljubav prema malom čovjeku rezultat kršćanske ljubavi kojom je njegova rodna Hercegovina prožeta.

Na sprovodu gradonačelnici iz regije

Na pogreb su došli i gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka, gradonačelnik Grada Beograda Zoran Radojičić, gradonačelnik Grada Skopja Petre Shilegov, gradonačelnik Grada Ljubljane Zoran Janković i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara. Bilo je i mnogo osoba iz političkog i javnog života porijekom iz Hercegovine, ali i drugih – sportaša, osoba iz kulturnog života, političara s centra i desnog dijela političke scene. Iz Bandiećevog najužeg kruga najavljivalo se da će doći i govoriti na pogrebu i

novoizabrani mitropolit SPC-a, dojučerašnji zagrebačko-ljubljanbski episkop Porfirije, ali on je bio spriječen.

U Zagrebu je proglašen dan žalosti. Na sahrani su bile 4 članice “Zagrebačkih mažoretkinja” u plavim odorama sa zastavom grada Zagreba, ali plava boja Zagreba uopće nije bila zastupljena na sahrani, a nije izvođena niti jedna zagrebačka pjesma.

I u Hrvatskom saboru je održana minuta šutnje za Milana Bandića. “Iza Bandića ostaje bogata politička karijera. Pamtit ćemo ga po velikoj radnoj energiji, političkoj strasti i ljubavi koju je imao prema Zagrebu zbog koje su ga građani šest puta birali za gradonačelnika", kazao je tom prigodom predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Milan Bandić umro je od infarkta 28. veljače u dobi od 65 godina. Dvadeset godina bio je na čelu Zagreba, deset godina kao socijaldemokrat, i deset godina kao nezavisni, pa potom lider stranke koju je nazvao po sebi. Uz njega se vežu brojne korupcijske afere i kaznene prijave, ali bez ijedne sudske presude o krivici. Politički je bio na lijevom centru, populist, ali i i uvjereni antifašist.

XS
SM
MD
LG