UNS: Iznošenje dokaza po tužbi Mirjane Nikolić zbog otkaza u Radio Beogradu počinje sutra 1Foto: Freeimages/Janson Morison

U beogradskom Prvom osnovnom sudu u četvrtak će početi iznošenje dokaza u postupku u kom skupštinski izveštač Mirjana Nikolić osporava otkaz koji je dobila pre gotovo dve godine i traži da se vrati na posao u Radio Beograd, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Kako se navodi, sud će utvrđivati šta se dogodilo 16. aprila 2019. godine i da li je otkaz zakonit.

„Ono što se iz sudskih spisa zna jeste da je javni servis razlog za otkaz iskusnoj novinarki našao u dešavanjima iz samo jednog dana“, navodi UNS.

Kako se navodi u tužbi, Nikolić je tog dana izveštavala iz Skupštine Srbije, uključivala se uživo u program, a zatim na svom radnom mestu u redakciji Prvog programa Radio Beograda radila na prilogu za „Novosti dana“ za koji je imala manje od jednog sata.

Prilog koji je pripremala za vesti sadržao je izjave tadašnje predsednice Skupštine Maje Gojković i predstavnika poslaničkih grupa koji su kod predsednice bili na konsultacijama.

Kako je urednica Đurđica Dragaš Vukovljak mesecima ponavljala da treba da „prati uređivačku politiku televizije“, piše u tužbi, Nikolić ju je pozvala i pitala da li treba čekati i izjavu šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića, pošto je televizijska ekipa Radio-televizije Srbije (RTS) već otišla.

Kako se dalje navodi u tužbu, na odgovor da sama proceni, novinarka je ostala, i u Radio došla sa snimljenom Martinovićevom izjavom.

„Po dolasku u Radio napravljen je dogovor sa urednikom ‘Novosti dana’ Slobodanom Petrovićem, u prisustvu urednice Đurđice Dragaš Vukovljak, da pusti sve snimljene govornike“, navodi se u tužbi.

Kako se dalje navodi, nedugo zatim urednica je došla u kancelariju kod novinarke s pitanjem ima li snimak Martinovića, na šta je novinarka odgovorila potvrdno i ukazala da treba u kratkom roku da pripremi prilog kada je, prema tužbi, Đurđica Dragaš Vukovljak počela da viče da „ima pravo da pita, da je ona urednik i da mora da zna gde je novinarka bila“.

Rasprava novinarke i urednice je potrajala. U dva navrata, kako piše u tužbi, na poziv urednice, do radnog mesta novinarke dolazio je glavni urednik Prvog programa Radio Beograda Srđan Bošković.

„Bošković je došao u redakciju i počeo toliko glasno da viče da su ga čule i kolege iz drugih redakcija i zabranio tužilji (Nikolić) da nastavi rad, uprkos tome što je tužilja sve vreme pokušavala da objasni da je tražene snimke izdvojila“, navedeno je u tužbi.

Prilog je po odluci glavnog urednika uradila druga novinarka, koja nije tog dana bila u Skupštini, a Mirjani Nikolić je pozlilo.

Izveštaj hitne pomoći koja je došla u redakciju da joj pruži pomoć, takođe je priložen sudu.

U odgovoru na tužbu Javna medijska ustanovela RTS navodi da je zakonito rešenje kojim je otkazan ugovor o radu, da su razlog povrede radne obaveze i radne discipline, što se stavlja novinarki-reporterki na teret, da je to regulisano Ugovorom o radu, Kolektivnim ugovorom i Kodeksom o ponašanju.

„Tužilja nije pretrpela nikakve napade na njenu ličnost i integritet, i nije bilo diskriminacije tužilje. Niko nije naterao tužilju na povređivanje radnih obaveza i radne discipline“, piše u odgovoru RTS na tužbu.

U Obrazloženju Rešenja o otkazu ugovora o radu piše da je „po povratku sa radnog zadatka na pitanje urednika rubrike da li je snimila Martinovića, pošto se prethodno izjasnila da nema potrebe da ostaje na njegovoj konferenciji za novinare, imenovana drsko odgovorila da prekine da je ispituje gde je bila i šta je radila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari