Domaći trojac u Ostenedeu (©FIBA BCL)
Domaći trojac u Ostenedeu (©FIBA BCL)

Kriza prinudila Belgijance da se sve više oslanjaju na sopstvene snage

Vreme čitanja: 1min | sre. 03.03.21. | 12:20

U belgijskim klubovima značajno skočila minutaža domaćih igrača

Godinama je belgijska klupska košarka bila oskočna daska američkim igračima za Evropu. Ne mali broj Amerikanaca je upravo u toj zemlji napravio prve (uspešne) korake na Starom kontinentu na putu do daleko značajnijih košarkaških destinacija. Politika tamošnjih klubova nije se menjala do početka ove sezone, a onda je od jeseni napravljen zakoret. Sada je domaćim igračima pružiena značajno veća šansa u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu.

Kako piše "Dernje er", Belgijancima u svojim klubovima je ove sezone porasla minutaža za čak 63,5 odsto nego lane. Naveden je primer Limburga u čijem timu su stranci prošle sezone bili na terenu čak 62,2 odsto vremena, dok su ove takmičerska godine domaći igrači u značajnoj predsnosti sa 68,8 vremena u igri.

Izabrane vesti

Posledica ovog napretka su i povećani učinci belgijskih košarkaša koji su ove sezone ubacuju 68,2 odsto više poena nego prošle.

"Za mnoge klubove ova promena je iznuđena. U aktuelnim ekonomskim uslovima stvorenim zbog krize, klubovi su se odlučili da šansu pruže svojim snagama umesto da strancima plaćaju astronomske sume, kao što je to bio slučaj u prošlosti", navodi belgijski dnevnik.


tagovi

BelgijaFIBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara