Kako i kada zasaditi prolećnu baštu, pravo je pitanje u pravo vreme. Odgovor je kratak – treba početi odmah. Bar sa pripremama Ako nemate parče zemje, okućnicu i terasa će vam biti dovoljna da krenete u tu divnu, zelenu i zdravu avanturu sadnje baštice.

Bašticu možete da imate i u kući, a u mnogim gradovima komšije se dogovore da oko svojih solitera, ako ima slobodne zemlje, izdele parcele i sade ono što vole. To je korisno a i svako vodi računa o čistoći svoje parcelice.

Kako i kada zasaditi prolećnu baštu

kako i kada zasaditi prolećnu baštu

Važno je da dobro prekopate zemlju i nađubrite je, najbolje je ako imate kompost. Zemlju kopajte tako da lopatu zabijete u zemlju desetak santimetara i onda prevrnete zemlju da ono što je dole bude gore. Usitnite je i udišite taj divni miris zemlje koji će vam rasčititi pluća i odagnati loše misli.

Kompost možete ga praviti u kući, ima odličnih sajtova koji objašnjavaju kako se pravi.

Sada je popularno sađenje u sanducima, velikim ili malim što je vrlo praktično za obrađivanje. Te sanduke možete rasporediti po bašti ili na terasi ako će vam tu biti vaša baštica.

Zatim odlučite šta želite da sadite. Ako je vrt veći imaćete naravno i više mogućnoti. Ali i mali vrtovi na terasi ili ispod prozora pružaju zadovoljstvo i radost. Možete da sadite u stare lonce ili napravljene sandučiće. A možete i da kačite na zid saksije pa će biljke divne izgledati u njima.

Pre nego što počnete sađenje proverite da li će biti još mraza ili ne.

Ukoliko ste početnik sigurno niste pripremili seme i zasadili ga u čašice, one plastične od jogurta, pa kad biljka izraste vi je premestite u baštu. Ali ne mari, uskoro će se na pijaci pojaviti gotove sadnice koje ćete samo propisno zasaditi. Najbolje je da se o sađenju posavetujete sa prodavcima, oni će vam dati praktična i korisna uputstva.

Odredite u bašti gde ćete šta posaditi. Važno je znati da između povrća treba posaditi biljke koje teraju štetočine. A to su kadifa, ruzmarin, nana, limunova trava, neven, zdravac, lavanda, žalfija. Ove biljke su divne, mirišljave, možete ih koristiti kao začin u jelima ili za čaj.

Kada sadite biljke vodite računa da li vole sunce ili hladovinu. Većini jednogodišnjih biljaka i povrća potrebno je šest do osam sati sunca dnevno. I obilno zalivanje, pogotovo u vreme letnjih vrućina.

Od povrća u proleće predlažemo da posadite mladi luk, rukolu, spanać, zelenu salatu, peršun, blitvu, praziluk, cveklu, šargarepu, kelj. Nešto kasnije možete posaditi i paradajz, pogotovo je lak za održavanje čeri, pa krastavac, tikvice, cveklu.

Kada posadite biljke možete da malčujete, odnosno da preko zemlje nabacate seno ili suvo lišće. To je vrlo praktično pogotovo u vreme velikih vrućina jer će čuvati vlažnost zemlje.

Evo i nekih praktičnih saveta šta posaditi.

Ako se odlučite za vlašac, znajte da ovaj divni luk raste u grozdovima koji se brzo povećavaju pa ga možete presađivati a ako imate viška i razmenjivati se sa komšijama. Divan začin i prelep ukras u bašti.

Bosiljak je obavezan. Miriše čarobno, koristite ga svežeg a za zimu osušite i koristite za razna jela.

Nana je nezaobilana biljka koju morate imati u saksiji ili tegli. Nana voli sunce pa je zasadite na sunčanoj strani.

Razmenjujte sadnice sa komšijama, pamtite iskustva drugih i tražite savete. Nije loše voditi dnevnik pa ćete onda sledeće godine pripremljeniji krenuti u održavanje baštice. A ona će vas uvek bogato nagraditi.

Kako napraviti hidroponsku baštu pročitajte na linku.