CRNA GORA SE SPREMA ZA STROŽE MERE: Posebna pravila za one koji ulaze u zemlju, struka hoće lokdaun!
Foto: EPA / Boris Pejović

oštriji pristup

CRNA GORA SE SPREMA ZA STROŽE MERE: Posebna pravila za one koji ulaze u zemlju, struka hoće lokdaun!

Crna Gora -

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović izjavila je stručni tim Instituta za javno zdravlje i ona zagovaraju uvođenje lokdauna (zatvaranja), odnosno, najoštrijih mera za borbu protiv epidemije korona virusa, ali da će o tome narednih dana konačnu odluku doneti vladin savet.

U Crnoj Gori drastično raste broj umrlih i zaraženih od korona virusa, a prema poslednjim podacima umrle su 1.023 osobe, zaraženo je 8.638.

I predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u utorak rekao da treba uvesti lokdaun i ubrzati vakcinaciju jer je, kako je naveo, zdravlje građana u velikoj opasnosti.

Očekuje da bi danas trebalo da stigne 30.000 vakcina koje su donacija Kine, a vakcinacija je počela sa 2.000 doza ruskih vakcina koje je Crnoj Gori donirala Srbija.

Očekuje se da stigne i dodatnih 2.000 za revakcinaciju. U međuvremenu je stiglo 5.000 doza iz Rusije.

Ministarka je rekla da u ovom trenutku ima konsenzus sa stručnjacima Instituta za javno zdravlje da bi najbolje rešenje bilo uvođenje zatvaranja na određeni vremenski period.

Po njenim rečima, odluka se očekuje vrlo brzo.

Na pitanje šta podrazumeva lokdaun, ministarka je istakla uvođenje najstrožih kontrola prilikom ulaska u državu.

"Što se granice tiče, to podrazumeva uvođenje stroge kontrole, uz upućivanje u samoizolaciju, osim putnika koji prilikom ulaska imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati ili pozitivni serološki nalaz na antitela IGG, koji nije stariji od mesec dana, dakle, da imaju potvrdu da su preležali virus ili dokaz da su vakcinisani. Samo uz to bi moglo da se uđe u zemlju bez upućivanja u samoizolaciju", rekla je ona.

U Crnoj Gori su već uvedene pooštrene mere, zabranjen je saobraćaj između opština koje imaju preko 1.200 zaraženih na 100.000 stanovnika. U pojedinim gradovima ne rade ugostiteljski objekti a međugradski saobraćaj je zabranjen tokom vikenda.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track