Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 3. 3. 2021.

| Kultura

Biblioteka obeležava 100 godina od štampanja prve knjige u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
drainac
Pre 100 godina Drainac izdao prvu knjigu u samo 3 primerka; Foto: Lj. M.

U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka će uraditi reprint izdanja njegove zbirke Afroditin vrt. Ova knjiga se smatra za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

Direktor Biblioteke Dragan Ognjanović ističe da se početak književnog izdavaštva u Toplici vezuje za jednog od najpoznatijih pesnika, novinara, esejiste, putopisca Radeta Drainca koji je živeo i stvarao od 1899. do 1943. godine.

Decenijama unazad književna i kulturna baština Toplice nije dovoljno istražena, posebno kada je u pitanju književna istoriografija i istorija štampe. Zato smo odlučili da uradimo reprint prvog izdanja Drainčeve knjige u savremenom dizajnu kako bi „Afroditin vrt“ bila vidljivija za sve ljubitelje poezije – rekao je Ognjanović.

Pojašnjava da izdavanje književnih listova, časopisa i knjiga u jugoistočnoj Srbiji počinje sa oslobođenjem od Turaka 1878. i do 1941. godine razvoj društva i kulture ovog dela Srbije ima značajnu ulogu kada je u pitanju književno stvaralaštvo.

Ognjanović dodaje da će Biblioteka ove godine organizovati niz manifestacija povodom 100 godina od izdanja prve knjige Drainca, a osim štampanja i prezentacije zbirke Afroditin vrt, planirana je i prezentacija prvog broja niškog književnog lista Gradina iz 1900. godine, organizovaće nučni skup na temu "Književni listovi, časopisi i izdavaštvo u jugoistočnoj Srbiji 1879-1941.", mini sajam knjiga i objaviti zbornik radova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: