03. mart  2021. 06.54  →  09.48 | Izvor: Tanjug

Novi zemljotres kod Gline, potrebni operativci na terenu

GLINA -

Hrvatska seizmološka služba saopštila je da je jutros u 5.37 sati registrovan prilično jak zemljotres magnitude 4,2 stepena po Rihteru, sa epicentrom kod Gline.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar navodi da je jačina potresa bila 4,1 stepen po Rihteru, a epicentar sedam kilometara od Gline.

zemljotres, sisak, glina, petrinja, majske, poljane

Kako navodi EMSC, epicentar je bio na dubini 10 kilometara, a podrhtavanje tla se osetilo i u Zagrebu. Klix.ba prenosi da se zemljotres osetio se i na severozapadu Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je da ih je jutrošnji zemljotres snažno uzdrmao, da značajnije štete nisu zabeležene, ali je izneo i niz primedbi na proces obnove pogođenog područja i nezadovoljstvu građana.

„Jutrošnji potres nas je stvarno uzdrmao, osetili smo kako padaju preostali delovi grada. Komandant varogasaca nam je rekao da nema značajnijih šteta što je najvažnije, ali potresi ne prestaju, to je traumatizujuće za sve građane Banije“, rekao je Dumbović za zagrebačku N1 tv.

Područje Banije jutros je pogodio zemljotres magnitude 4,2 a intenzitet u epicentru bio je V (pet) stepeni EMS-ove skale.

Dumbović je dodao da građani nisu zadovoljni tempom pomoći:

„Građanima sve izgleda sporo, nisu zadovoljni. Nisu dobili ni osnovnu sigurnost, ispod Petrinje se i dalje trese. Fali još 500 kontejnera, država pomaže sporo, a nama treba hitna intervencija. Ovako će grad polako umirati. Najvažniji su ljudi, radna mesta, treba im pomaći, treba osetiti da vraćamo život gradu“, rekao je Dumbović.

Ističe da financijskih sredstava za preduzetnike nemaju:

„Tu je ključ cele priče. Bojim se da će biti operacija uspela, a pacijent mrtav.“

Dumbović kaže da se politika u ovom trenutku najviše bavi kampanjom i smatra da su Štabu za obnovu potrebni operativci koji bi stalnno bili na zemljotresom pogođenom području.

Tagovi
Srodne vesti