Odluka premijera Slovačke da tajno kupi rusku vakcinu dovela do krize vlade 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Odluka premijera Slovačke Igora Matoviča da u tajnosti kupi doze ruske vakcine protiv korona virusa „Sputnjik V“ dovela je danas do krize vlade pošto su se tom potezu usprotivili njegovi koalicioni partneri.

Matovič je branio odluku da kupi rusku vakcinu, neodobrenu u EU, navodeći da je to učinio u javnom interesu, posle skoka broja novih infekcija u Slovačkoj, jednoj od pandemijom najteže pogođenih evropskih zemalja.

Premijer, koji je krio da je dogovorio kupovinu ruske vakcine dok juče u Slovačku nije sleteo avion sa prvih 200.000 doza, naveo je da nije najvažnije odakle je vakcina već da „spasava živote“.

Slovačka je, posle Mađarske, postala druga članica EU koja je odlučila da koristi rusku vakcinu, iako nju nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Kupovinu ruske vakcine odobrio je slovački ministar zdravlja Marek Krajči, koji u četvoročlanoj vladajućoj koaliciji predstavlja Matovičev Pokret običnih ljudi.

Međutim, sa stavom premijerove stranke nisu saglasne druge članice koalicije.

Ministar spoljnih poslova Ivan Korčok, iz protržišne Stranke slobode i solidarnosti, zatražio je konsultacije s državnim vrhom oko kupovine ruske vakcine, za koju je kazao da predstavlja sredstvo Rusije u hibridnom ratu protiv Zapada.

„To političko sredstvo nas deli i kod kuće i u inostranstvu“, naveo je Korčok i dodao da kupovina ruske vakcine baca senku na jasnu prozapadnu orijentaciju Slovačke.

Liderka Stranke za narod, zamenica premijera Veronika Remisova više puta je rekla da ruska vakcina ne može biti korišćena beu odobrenja EMA.

„Mi brinemo za zdravlje naših građana i njihovu imunizaciju, ali jedino vakcinama čija je bezbednost i efikasnost potvrđena“, navela je Remisova.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da se zalaže za „sve dostupne i bezbedne vakcine“, ali da „Sputnjik V“ nije jedna od njih jer „nema odgovorne institucije koja garantuje da je bezbedna“.

S druge strane, premijer Matovič navodi da Slovačka „nije u poziciji da se oslanja jedino na evropska rešenja“ pošto zapadne vakcine sporo stižu u njegovu zemlju.

Matovič je rekao da bi dva miliona doza ruske vakcine moglo da pomogne prevazilaženje „najgore krize od Drugog svetskog rata“.

Slovačka, zemlja sa 5,4 miliona stanovnika, prijavila je smrt 7.388 ljudi od korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari