Читај ми!

Haverc lošiji i od golmana, problem u Čelsiju ili u čitavoj Bundesligi?

Engleski Čelsi je kupovinom dvojice supertalentovanih nemačkih fudbalera mislio da je završio posao za narednih deset godina, ali se Kai Haverc i Timo Verner veoma teško snalaze u "plavcima" i Premijer ligi. Kako se povećava broj fudbalera koji poniču iz Bundeslige, a potom ne ispunjavaju potencijal u ostalim prvenstvima, postavlja se pitanje o kvalitetu lige iz koje dolazi dominantni svetski i evropski šampion.

Хаверц лошији и од голмана, проблем у Челсију или у читавој Бундеслиги? Хаверц лошији и од голмана, проблем у Челсију или у читавој Бундеслиги?

Bundesliga važi za jedno od najuzbudljivijih, atraktivnijih i efikasnijih prvenstava "liga petice".

Aktuelni evropski i svetski šampion, jedna od dve ekipe koja je osvojila šest trofeja u okviru jedne sezone, dolazi iz Nemačke.

Takođe, Bundesliga važi za jednu od najozbiljnijih organizacija, rasadnika talenata i mesto gde fudbal ne predstavljaju samo lopta i teren, već čitava infrastruktura i milion drugih parametara.

Ipak, svedoci smo toga da u poslednjih nekoliko godina, najveći klubovi na svetu, često zažale ogromne svote koje su potrošili na talentovane fudbalere koji potiču iz Bundeslige.

Poslednji slučajevi toga jesu Kai Haverc i Timo Verner, za koje je Čelsi izdvojio oko 150 miliona evra, kako bi ih doveo iz Leverkuzena i Lajpciga.

"Plavci" su mislili da su odradili ogroman posao na tržištu i da su osigurali dve pozicije za narednih deset godina, ali za sada se pokazuje da nije tako.

Timo Verner je i sam priznao da je bio iznenađen razlikom u kvalitetu engleskog i nemačkog prvenstva, da je mnogo teže i zahtevnije igrati u Premijer ligi, pogotovo u segmentu kontakta i fizičkog napora.

Što se tiče Kaija Haverca, gotovo nestvaran podatak preneo je statistički portal WhoScored, u kojem navodi da je golman Mančester sitija Ederson, učestvovao u više šansi svog kluba, nego li ofanzivni vezista Čelsija Kai Haverc.

Još više poražavajući podatak je taj što se radi o jednoj šansi u kojoj je učestvovao Ederson, dok je Havercova brojka nula.

Fudbalski stručnjaci govore da pored hiljada i hiljada faktora, ogromnu ulogu u savremenom fudbalu igra samopouzdanje, te se u slučajevima Vernera i Haverca može koristiti opravdanje da je problem psihološke prirode.

Međutim, sve češće se srećemo sa slučajevima igrača koji za velike cifre odlaze iz Bundeslige u druga najjača evropska prvenstva i tamo zabeleže ogroman pad u karijeri, o njima se priča kao o fudbalerima koji ne mogu da se snađu kako na psihološkom, tako i na taktičkom planu.

Svaki slučaj ima brojne faktore koji na takav epilog utiču, ali zajedničko za sve njih je to što dolaze iz Bundeslige, pa tako imamo primere: Kaija Haverca, Tima Vernera, Luke Jovića, Usmana Dembelea, Sebastijana Alea, Kristijana Pulišića, Nabija Kejte i najnovijeg - Ozana Kabaka.

Još jedna stvar koja odlikuje ove igrače jeste to što oni ne dolaze iz Bajerna, pa to govori i o samom klubu iz Minhena, ali i ostatku nemačkog prvenstva.

Bavarci su osam puta zaredom šampioni svoje države i deluje kao da su se ostale ekipe predale i pomirile sa činjenicom da neće skinuti Bajern sa trona.

Mnogi su problem videli u tome što je Bajern slabio konkurenciju kupovinom najboljih fudbalera od najvećih nemačkih rivala, ali vidimo da to nije bio slučaj sa gorepomenutim igračima.

Šansu da prekinu niz i tradiciju Bajernovog osvajanja Bundeslige ove sezone ima Lajpcig, klub koji je osnovan i koji posluje drugačije od ostatka lige, a koji nakon 23 utakmice u domaćem prvenstvu, zaostaje samo dva boda za Bavarcima.

Ipak, mnogi će imati težak zadatak. Lajpcig mora mnogo da uradi kako bi srušio Bajern u Nemačkoj, ostatak Evrope kako bi ih skinuo sa trona Lige šampiona, težak zadatak je i pred Havercom i Vernerom, jer izgleda da nije bilo samo do Lamparda, već u velikoj meri i do njih samih, a mladi fudbaleri koji dolaze iz Bundeslige će morati da počnu mnogo bolje da se dokazuju i pravdaju sredstva uložena u njih...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво