Programi

Predstavljen "BL Bus Tracker", aplikacija za praćenje gradskog prevoza

Predstavljen "BL Bus Tracker", aplikacija za praćenje gradskog prevoza
Foto: Dražan Pozderović | Predstavljen "BL Bus Tracker", aplikacija za praćenje gradskog prevoza

BANJALUKA - Projekat "BL Bus Tracker", koji omogućava jednostavno praćenje autobusa u javnom gradskom prevozu, predstavljen je danas u Banskom dvoru.

Ovaj projekat su realizovali Elektrotehnički fakultet u Banjaluci u saradnji sa preduzećem "Autoprevoz", te je razvijena mobilna aplikacija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama 10, 13 i 17.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je opredjeljenje grada potpuna modernizacija javnog prevoza.

"Planiramo da u okviru modernizacije do kraja godine postavimo oko 40 modernih autobuskih stajališta u užem dijelu grada, za šta će uskoro biti raspisan javni poziv. Stajališta iz centra grada biće raspoređena u seoskom dijelu, gdje ih nema", naglasio je Stanivuković.

Dodao je da je želja grada da udvostruče broj korisnika javnog prevoza.

"Ovo je moguće ako napravimo da javni prevoz bude moderan i pristupačan i drago mi je da imamo partnere u UNDP-u, Ministarstvu i prevoznicima. Drago mi je i da ETF ima cilj da do kraja godine svi prevoznici u gradskom dijelu, a naredne godine i na seoskom području budu uključeni u aplikaciju", istakao je Stanivuković.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, kazao je da je ova mobilna aplikacija kao pokazna vježba za ono što Republika Srpska i društvo mogu da postignu u razvoju "smart city" tehnologija.

"Takav koncept razvoja pruža mogućnosti da rezultate implementacije ovog projekta, kao Ministarstvo i Vlada, možemo da adaptiramo i za druge urbane cjeline u Republici Srpskoj", naglasio je Rajčević.

Dražen Brđanin s Elektrotehničkog fakulteta rekao je da je građanima u Google Play prodavnici dostupna mobilna aplikacija koja pruža sve informacije u vezi sa gradskim linijama 10, 13 i 17, poput trase, stajališta, trenutne pozicije autobusa, procijenjenog vremena dolaska autobusa na odabrano stajalište i slično.

"Više od 400 korisnika instaliralo je ovu besplatnu aplikaciju i nadam se da ćemo je do kraja godine proširiti i drugim linijama javnog prevoza", naglasio je Brđanin.

Goran Vukmir, šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci, kazao je da je ovaj projekat odgovor potrebama građana i da rješava problem onih koji koriste javni prevoz.

Ovo je jedan od 10 izabranih projekata u okviru javnog poziva "Banjaluka pametni grad", koji Gradska uprava sprovodi sa Razvojnim programom UN-a i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije