02. mart  2021. 17.19  →  23.16 | Izvor: Tanjug , RTV

Tiodorović: Procena - prisutno oko 30 odsto britanskog soja

VRANJE -

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da su procene da je od ukupnog broja novozaraženih u Srbiji prisutnost britanskoj soja u toj populaciji oko 30 odsto.

video icon

Odgovarajući na pitanje novinara u Vranju o mogućem uvođenju policijskog časa, Tiodorović je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba predložio mere za koje smatra da bi najbrže zaustavile širenje zaraze.

"Mi ne zagovaramo uvođenje policijskog časa, mi smo predložili mere, a te mere su takvog intenziteta i značaja da govore o tome da je nephodno uvesti vanredno stanje. Međutim, dobro znate da vanredno stanje može da proglasi Narodna skupština i to je postupak i procedura koja može da potraje", rekao je Tiodorović.

Najvažnije je, ističe, sprovesti mere koje će omogućiti da se potpuno kontroliše epidemiološka situacija i da se onemoguće kontakti između ljudi kako bi se širenje virusa prekinulo.

"Ovo je trenutak da preuzmemo sve mere kako bismo smanjili kontakte potpuno i da onemogućimo dalje širenje infekcije", zaključio je Tiodorović.

Nepoštovanje mera uzrok povećanja zaraženih u Vranju

Epidemiološka situacija u Vranju je vanredna zbog opuštanja građana i neadekvatne kontrole inspekcija, izjavio je Tiodorović.

Vranje su danas posetili članovi republičkog Kriznog štaba, Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" kako bi uvideli zašto je u tom gradu povećan broj novozaraženih, a zaključak je da je do toga dovelo nepoštovanje mera.

"Ocena epidemiološke situacije u Vranju je vanredna. To govori da se mere ne sprovode onim intenzitetom i obuhvatom kako bi trebalo, kako od stanovništva, ali tako i u kontroli", rekao je Tiodrović.

Povećanje broja obolelih i umrlih, kako u zemlji, tako i Vranju, pokazuje da postoji zamor sistema i stanovništva, ističe epidemiolog.

Međutim, naglašava da nema odstupanja i da se mere moraju pooštriti, kao i da ako se ne poštuju, budu primenjene propisane kazne.

Tiodorović kaže da svaki vlasnik, ugostitelj ili organizator određenih skupova mora biti kažnjen za nepoštovanje mera u prodavnicama, tržnim centrima, ugostiteljskim objektima.

Naglašava da je ovo poslednji i prelomni trenutak da se situacija dovede pod kontrolom.

Kaže da su data upustva u Vranju i drugim gradovima doneta uputstva da se primene sve mere koje je ranije propisao republički Krizni štab i Vlada Srbije i da se one moraju sprovesti do kraja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Branislav Vekić kaže da je poslednjih dana uočeno da je Vranje po broju obolelih od drugog do petog mesta po broju zaraženih, odnosno iza Beograda i većih gradova kao što su Novi Sad, Kraljevo, Kragujevac i Niš.

Navodi da je tim iz Beograda danas prošetao gradom, obišao prodavnice, tržne centre i kafiće, te da je uočeno da se mere ne poštuju.

Dodaje da u jednoj prodavnici nijedan zaposleni nije nosio masku, iako je ispred nje stajao redar i merio temperaturu građanima i dezinfikovao im ruke.

"To je samo jedan od pokazatelja da se mere ne poštuju u Vranju", rekao je Vekić.

Govoreći o situaciji u školama, Vekić kaže da osnovne škole nisu razlog brige, kao i da određeni broj novoobolelih u srednjim školama nije zabrinjavajući.

Najveći broj novozaraženih u tom gradu je između 40 i 59 godine, dodaje Vekić.

Gradonačelnik Vranja i šef Kriznog štaba Slobodan Milenković istakao je da će lokalna samouprava u narednom periodu pooštriti kontrolu mera kako bi se povećala disciplina građana.

Govoreći o vakcinaciji, Milenković je kazao da je u tom gradu vakcinisano 17.000 ljudi, od toga 11.500 prvom dozom, a 6.500 drugom dozom.

Tiodorović o Vranjancu koji je primio različite vakcine

Slučaj Vranjanca koji je greškom primio dve različite doze vakcina, Fajzer i Sinofarm, ne sme da se ponovi, rekao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i dodao da je greška verovatno nastala zbog nepoštovanja procedure vakcinacije.

"Desilo se nešto što nije smelo i moglo da su poštovane procedure", rekao je Tiodorović nakon sastanka predstavnika republičkog i gradskog kriznog štaba u Vranju.

Ističe da razume da postoji preopterećenost među zdravstvenim radnicima koji sprovode vakcinaciju, kao i da je interes stanovništva veliki.

Dodaje da je sada najvažnije da je stanje tog građanina koji je primio dve različite doze vakcina pod kontrolom.

"I dalje ćemo pratiti njegovo zdravstveno stanje i imati uvid šta se dešava. Tako nešto ne sme da se ponovi, procedura je poznata i jasna i mora da se sprovodi do kraja. Svako mora da bude pitan koju je vakcinu prvu primo, a ako ne zna da se vidi iz dokumenata", naveo je Tiodorović.

Dodaje da još nije poznato i ispitano da li se može posle prve doze jedne vakcine primiti doza druge vakcine.

Ističe da imunolozi tvrde da je građanin iz Vranja sada svakako zaštićen od korone.

Državni sekretar u Mininstarstvu zdravlja Branislav Vekić rekao je da će se povodom tog slučaja izvršiti unutrašnji i spoljašni stručni nadzor od strane Ministarstva zdravlja.

"Kada budemo imali sve podatke gde je i kako došlo do propusta obavesićemo javnost o zaključku. Ne bih se izjašnjavao ko je kriv i zašto", rekao je Vekić i dodao da je verovatno tačno mišljenje Tiodorovića da je došlo do nepoštovanja procedure.

Tagovi