Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH s čelnikom WHO-a o vakcinama iz COVAX programa


Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić (lijevo) i Šefik Džaferović prisustvuju sastanku sa prvim čovjekom WHO-a, Sarajevo (2. mart)
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić (lijevo) i Šefik Džaferović prisustvuju sastanku sa prvim čovjekom WHO-a, Sarajevo (2. mart)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su 2. marta sastanak putem video linka sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina za BiH putem mehanizma Ujedinjenih nacija COVAX, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

"Bosna i Hercegovina je još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze, te isto očekuje od programa COVAX i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru ovog programa. Zaključeno je da u što hitnijem roku treba potpisati Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze, te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostavi svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima", navedeno je u saopćenju.

Članovi Predsjedništva su ponovili da BiH ispunjava sve tehničke uslove kako bi odmah izvršila preuzimanje, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru programa COVAX.

Takođe su zatražili da WHO i COVAX program budu uključeni u ovaj proces sve do konačne isporuke vakcina.

Međunarodni mehanizam WHO-a za vakcinaciju ljudi u siromašnim i zemljama sa srednjim prihodima širom svijeta, COVAX objavio je 2. marta plan distribucije vakcine protiv korona virusa.

Gdje su vakcine?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Plan se odnosi na period od februara do kraja maja, a uključene su vakcine AstraZeneca/Oxford.Ova runda uključuje isporuku 237 miliona doza vakcina AstraZeneca.

Bosna i Hercegovina će, prema tim podacima, dobiti 108.000 tih vakcina do kraja maja.

Za BiH se navodi i broj od 23.400 vakcina Pfizera. No, kako je pojašnjeno, riječ je o ranije dogovorenim količinama i one se u tabeli spominju radi preglednosti, ali neće biti dio ovog kruga raspodjele.

Ovaj će se popis ažurirati do kraja sedmice kako bi se osigurali okvirni rokovi za snabdijevanje tim dozama, podijeljeni na periode februar-mart i april-maj, naveli su iz COVAX-a.

Ti rokovi ovise o raznim faktorima, uključujući nacionalne regulatorne zahtjeve, dostupnost vakcina i ispunjavanje drugih kriterija kao što su potvrđeni nacionalni planovi raspoređivanja i vakcinisanja (NDVP), sporazumi o odšteti i odgovornosti te odobrenja za izvoz i uvoz, navedeno je.

Pored ovog prvog kruga dodjela, početkom februara najavljena je raspodjela 1,2 miliona doza vakcina Pfizer-BioNTech, predviđenog za isporuku u prvom tromjesečju 2021. godine

Te su doze radi preglednosti navedene u današnjoj tabeli raspodjele, ali nije poznato kada će biti isporučen.

BiH je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. Za tu namjenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara.

Uslijed kašnjenja COVAX mehanizma, zemlje Evropske unije (EU) kreirale su vlastiti mehanizam nabavke vakcina, neovisan o COVAX-u.

Kroz ovaj mehanizam BiH je naručila dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina, međutim ni kroz EU mehanizam još nije stigla nijedna vakcina.

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata registrovano je 727 novih slučajeva zaraze korona virusom od 2.033 testiranih uzoraka. Preminuo je 29 osoba.

XS
SM
MD
LG