ŠTEFANEKU PETI VERMEŠ: Najboljim sportistima Subotice uručene Medalje Lajoša Vermeša
Foto: Privatna Arhiva/Kurir

sumirana godina

ŠTEFANEKU PETI VERMEŠ: Najboljim sportistima Subotice uručene Medalje Lajoša Vermeša

Ostali sportovi -

Akcija Medalja Lajoša Vermeša obeležila je skroman jubilej – petnaest godina postojanja. Nagrade najboljim sportistima, ali i klubovima Subotice, uručene su u ponedeljak, 1. marta, nakon što je trideset članova žirija, sastavljenog od novinara, trenera i sportskih radnika, glasalo o učinku sportista u 2020. godini.

Vermešovu medalju je po peti put u karijeri zaslužio rvač Spartaka Davor Štefanek, drugi je bio teniser Spartaka Kristijan Juhas, dok je treće mesto osvojila Violeta Slović iz Ženskog fudbalskog kluba Spartak. Medalju za najbolji klub godine dobio je Tenis klub Spartak, a sportski podvig godine načinio je Danilo Dulić, plivač Spartaka.

Medalje Lajoša Vermeša 2021
foto: Privatna Arhiva/Kurir

Sportisti koji su ostvaraili plasman od četvrtog do desetog mesta nagrađeni su Vermešovim plaketama. Četvrti je bio Tamaš Kajdoči (dizanje tegova), peti Leona Rogić (umetničko klizanje), Andrej Barna (plivanje) i Lazar Tufegdžić (fudbal), šesta Nina Šabić (gimnastika), sedmi Stefan Kostadinović (stoni tenis), osmi Filip Kulić (gimnastika), devete Nora Bognar (sportsko penjanje) i Kristina Boja (jedrenje), dok je deseti Nemanja Jungić (odbojka). Uručena su i dva posebna priznanja za Ištvana Priboja i Gabora Sagmajstera.

Medalje Lajoša Vermeša 2021
foto: Privatna Arhiva/Kurir

Čin svečano uručenja priznanja uveličali su Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine Subotice, koji su i uručili deo priznanja, dok je veliku prelaznu medalju Štefaneku uručio Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša, evocirajući pri tome zanimljive priče iz života Lajoša Vermeša.

Medalje Lajoša Vermeša 2021
foto: Privatna Arhiva/Kurir

Akciju realizuje Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860“, vodi je sportski novinar Nikola Stantić, a podršku joj daju „Nove Subotičke novine“, lokalna samouprava, Sportski savez Subotice, te prijatelji i donatori akcije. Ideja je da se iz godine u godinu nagrade najbolji sportisti, ali i da se čuva sećanje na Lajoša Vermeša koji je iz korena promenio shavatanje sporta. Takođe, njegove Palićke sportske igre se smatraju jednim od sportskih događaja koji je prethodio pokretanju modernih Olimpijskih igara.

Medalje Lajoša Vermeša 2021
foto: Privatna Arhiva/Kurir

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track