Naslovna / Lepota

Vitamini koji su potrebni našoj koži i kako da ih uzimamo

Priredio/la: J. M.|17:00 - 02. 03. 2021.

Neki vitamini bolje deluju na kožu ako se piju, a neki u kremama

Koja terapija vitaminima je najbolja Foto: Shutterstock

Mazati, bockati i piti  – sve to zajedno! Upravo tako treba da uzimamo vitamine kako bismo održali kožu u dobroj formi, sprečili prerano starenje kože i maksimalno, na prirodan način, zadržali mladolikost lica. Od svih vitaminskih i mineralnih bogatstava koja su čoveku potrebna za kvalitetan život, kozmetika i dermatologija razlikuju tri glavna – A, E i C. Kako preneti blagodati svakog od njih na lice, za ruske medije je objasnio ruski dermatolog i kozmetolog Stanislav Arkannikov.

Velika tojka kozmetike

− Koža je neverovatan „multitasking“ organ. Ona je naš štit od uticaja iz spoljnog okruženja, i svojevrsno „pristanište“ za odlaganje otpadnih proizvoda iz tela, a zapravo je i ogledalo zdravstvenog stanja tela u celini. Kožu zato treba negovati i spolja i iznutra. Kozmetika je odgovorna za spoljnu negu, a ona deluje sa tri glavna vitamina za lice – A, E i C. Ovaj „trio“ može delovati direktno na kožu – efekat je dokazan, a mehanizam jasan. Ali, to ne znači da drugi vitamini nisu potrebni. Jesu. Lepota je zdravlje, a zdravlje integrisani pristup, odnosno način života, fizička aktivnost, pravilna ishrana i blagovremena vitaminizacija. Jednostavno sa stanovišta fiziologije same kože i razumevanja biohemijskih procesa koji se u njoj odvijaju, danas je neophodno koristiti ova tri vitamina za lice − kaže dermatolog i kozmetolog Stanislav Arkannikov.

Vitamini A, E, C: kako „rade“?

− Vitamini su katalizatori biohemijskih procesa, odnosno supstanci koje ubrzavaju određene reakcije i doprinose normalnom životu: ishrana, disanje, zaštita i obnavljanje ćelija – naročito naše kože.

Vitamin A, ili retinol, danas nije slučajno uključen u sastav gotovo svih krema. Odgovoran je za regeneraciju ćelija kože – njegovo prisustvo aktivira proizvodnju kolagena i elastina, podstiče rast novih slojeva i inhibira pigmentaciju. Intenzivan „unutrašnji rad“ ovog vitamina ne oseća se u običnom čovekovom životu, ali se deficit bukvalno manifestuje na licu: počinje „finim“ borama, neprijatnim staračkim pegama, suvoćom kože, zemljanom nijansom kože, raznim osipima i, uopšte, dolazi do preranog starenja kože koje ne odgovara godinama. Vitamin A je rastvorljiv u mastima, i zato je idealan za spoljnu upotrebu – sposoban je da prodre u lipidni omotač kože i ubrza procese regeneracije na spoljnim slojevima.

Vitamin E, prema novoj studiji, kralj je vitamina koji se koriste u kozmetologiji. Zovu ga vitamin mladosti, jer ima niz divnih svojstava. Zna da popravi štetu, koja uključuje bore, reguliše ravnotežu vode i masti kože, normalizujući rad lojnih žlezda. Ovo je glavni štit od štetnosti okoline. Vitamin E indirektno aktivira mehanizme zaštite kože od ultraljubičastog zračenja, povećavajući joj sigurnost i vek, a zasićenje ćelija kiseonikom doprinosi njihovom obnavljanju. Zajedno sa vitaminom A, vitamin E se može koristiti i spolja.

Vitamin C je najvažniji   Foto: Shutterstock

Vitamin C, glavni je borac za zdravlje i mladost. Ima puno divnih svojstava, ali njegov antioksidativni efekat važan je za kozmetologiju. Vitamin C je u stanju da „veže“ štetne elemente  – a danas je to najsigurniji način za borbu protiv starenja. Ovaj sjajni borac, a naročitoa njegova komponenta askorbinska kiselina rastvorljivi su u vodi i ne prodiru u zaštitni masni sloj kože i spolja se mogu uneti samo injekcijom, odnosno – bockanjem – kaže dermatolog i kozmetolog.

Mazati, bockati, piti

− Vitamin C u kozmetologiji se koristi prema posebnim tehnologijama takozvane mezoterapije – tretmana srednjeg dela kože. Ovo je bezbedna tehnika, to su injekcije koje obogaćuju kožu antioksidantima. Za ratzliku od vitamina C, vitamine A i E možemo primeniti kao kreme i suspenzije. Optimalna strategija je, dakle, vitamini A i E u vidu kremi, a ubrizgavanje vitamina C mezoterpijom ali i oralno uzimanje svih ovih vitamina, kao i drugih koji su prijatelji zdravlja. Koje i koliko – neka vam to kaže lekar posle analize krvne slike.  Izuzetno je retko sresti u praksi osobu sa hipervitaminozom, odnosno viškom jednog ili drugog vitamina. Međutim, nije preporučljivo preterati sa vitaminima. Svaki nedostatak, kao i svako predoziranje, ima svoje neprijatne, pa čak i loše posledice. Zbog toga je važno da vitamine i vitaminske komplekse uzimate pod nadzorom lekara – savetuje dermatolog i kozmetolog Stanislav Arkannikov.

Naučite čemu šta služi

− Morate da shvatite za šta vam tačno trebaju vitamini i koju dozu treba da sadrže: osnovni vitaminski kompleks je isti za bilo koje ljudsko telo, nijanse se javljaju u slučaju bolesti i pojedinačnih kontraindikacija. A ovde ne možete bez nadležnog lekara. Neka vas ne zbunjuje raspon cena, brendova i marketinških trikova. Kreme je takođe važno dobro odabrati. I sa vitaminima i sa kremama za lice, glavni princip je razumeti čemu služe. Ne postoji univerzalni optimalni sastav – svaki je dizajniran da reši određeni problem: povezan sa godinama, prema tipu kože, kako bi nadoknadio nedostatak određenih supstanci. Za mladu kožu potrebne su formulacije sa zaštitom od prevremenog starenja, za zreliju kožu su potrebni inkluzije koje aktiviraju regenerativne procese u ćelijama, lekovite elemente. Najvažnije je da sastav bude naznačen na ambalaži – objašnjava dermatolog i kozmetolog Arkannikov.

− Važno je shvatiti da sve kreme imaju za cilj prevenciju. Niko kremama nije izlečio starost. I bilo koji profesionalni kozmetolog će vam reći da je kozmetologija nauka o tome kako lepo stariti, a ne kako sprečiti starenje. Kreme su pomoćnici u procesu lepog starenja; neophodno je i važno ih je redovno koristiti, započeti na vreme, ne zanemariti savete specijalista. A sa pravom kozmetikom – zaista možete odložiti neke agresivnije metode – kaže dermatolog i kozmetolog Stanislav Arkannikov.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo