"Buva ili vaška - Tesla ili bitkoin"

Potpredsednik Berkšir Hataveja i dugogodišnji partner Vorena Bafeta, Čarli Manger (97), nedavno se osvrnuo na berzanske kretnje.

Svet

Izvor: Startit

Utorak, 02.03.2021.

16:39

Foto: Profimedia/Artur Widak/NurPhoto

On je komentarisao i događaje oko kompanije Tesla, kao i kriptovalute bitkoin, prenosi Si-En-Bi-Si.

Kada su ga na sastanku pitali šta misli da je gore, neverovatni rast valuacije Tesle na trilion dolara, ili cena od 50 hiljada dolara za jedan bitkoin, Manger je odgovorio na vrlo karakterističan način: "U istom sam problemu kao i Semjuel Džonson, koji je rekao 'ne mogu da odredim da li prednost ima buva ili vaška', i ja se isto osećam povodom ta dva. Ne znam šta je gore".

Iako ova izjava može delovati preterano, treba imati u vidu filozofiju investiranja koja je učinila Berkshire Hathaway jednom od ikona Volstrita — investirati u "Koka Kola akcije" koje pružaju dugogodišnji stabilni rast, kao i u manje kompanije koje ukazuju na stabilan rast.

Kako je nedavno preneo McKinsey, jedan dolar investicija 1964. godine, uložen u kompaniju na S&P 500 indeksu, danas u proseku vredi 129. Jedan dolar koji je BH uložio 1964. godine, u proseku danas vredi 27 hiljada dolara. Nasuprot tome, bitkoin je nedelju dana nakon dostizanja rekordne cene od 58 hiljada po novčiću u slobodnom padu, a svima je jasno i da i Tesla može doživeti nešto slično. Ne radi se o tome da su stariji investitori uvek i oprezniji, piše Startit, niti da im nisu poznate nove tehnologije, već se radi o drugačijem pristupu obezbeđivanja zarade. Od Vorena Bafeta sve do Bila Gejtsa, postoji velika skepsa povodom tržišta koja rastu zahvaljujući internetu.

U poređenju sa pola veka aktivnog investiranja, i konzistentne sposobnosti da donosi prihode, jasno je zašto gigantu poput Mangera treba više dokaza kako bi poverovao u nove igrače. U kontekstu vremenskog horizonta Čarlijevih investicija, bitkoin i Tesla deluju kao novotarije.

No, pre toga, kako je Manger donekle pokazao, ovi novi igrači najpre će morati da se pomuče da steknu njihovo poštovanje time što će položiti test vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: