Najnovije vesti
Vesti Politika
NKPJ i POKS odredile delegacije za međustranački dijalog

NKPJ i POKS odredile delegacije za međustranački dijalog

Poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića za učestvovanje u međustranačkom dijalogu prihvatile su Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), kao i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ivica Dačić, Skupština Srbije Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Ivica Dačić, Skupština Srbije

NKPJ i SKOJ saopštile su da će njihovu delegaciju u tim pregovorima predstavljati generalni sekretar Aleksandar Banjanac i prvi sekretar SKOJ-a Aleksandar Đenić, dok će delegaciju POKS-a činiti predsednik te stranke Žika Gojković i zamenik predsednika Mirko Čikiriz.

Zahtevi koji se nalaze u platformi sa kojom će nastupiti NKPJ i SKOJ se odnose na ravnopravnu medijsku zastupljenost u predizbornom procesu na svim medijima sa nacionalnom frekvencijom, mogućnost uvođenja elektronskog glasanja.

Pročitajte još

Takođe, NKPJ i SKOJ tražiće i pravednije uslove prijavljivanja izbornih lista, kao i poštovanje diskrecije i privatnosti pred lokalnim vlastima pojedinaca pri davanju svog potpisa za određenu izbornu listu.

U platformi POKS-a, koju će izneti, kako saopštavaju na panelu bez prisustva predstavnika EU, Delegaciju Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) u razgovorima vlasti i opozicije oko izbornih uslova, na panelu bez prisustva predstavnika EU, akcenat je stavljen na ravnopravno medijsko predstavljanje stranaka, sprečavanje funkcionerske kampanje i izmenu zakona koji bi oštrije kažnjavao kupovinu glasova.

POKS je ponovo saopštio da neće prisustvovati sastancima na kojima su i predstavnici EU jer, kako navode, to predstavlja svesno odricanje od suvereniteta.