02. mart  2021. 15.19  →  20.58 | Izvor: Tanjug, FoNet

SAD i EU uvode sankcije Rusiji zbog Navaljnog

MOSKVA, VAŠINGTON -

Evropska unija je danas prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima za "kršenje ljudskih prava" i to protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog, navodi se u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku EU.

Na spisku za sankcije nalaze se predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin, direktor Ruske garde Viktor Zolotov, generalni tužilac Rusije Igor Krasnov i šef Federalne kaznene službe Aleksandar Kalašnjikov, preneo je Sputnjik.

aleksej, navaljni, sud

Navodi da sankcije stupaju na snagu danom objavljivanja.

"Usvojene restriktivne mere uključuju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine za fizička lica. Osim toga, fizičkim i pravnim licima iz EU zabranjeno je da daju sredstva onima koji su navedeni na spisku", precizira se u dokumentu.

SAD uvode sankcije Rusiji zbog Navaljnog

Sjedinjene Američke Države (SAD) će uvesti sankcije Rusiji zbog trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog, rekli su izvori bliski administraciji, prenosi danas Glas Amerike i navodi da će imena pojedinaca koji će biti obuhvaćeni sankcijama biti objavljena u toku dana.

Odluka predsednika Džoa Bajdena da uvede sankcije odstupanje je u odnosu na politiku njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji zbog toga nije kaznio Kremlj.

Moskva je saopštila da bi nove američke sankcije zbog Navaljnog pogoršale ionako napete odnose.

Alekseju Navaljnom pozlilo je u avgustu 2020. godine na letu za Sibir i ubrzo je prebačen u bolnicu u Nemačkoj, gde je utvrđeno da je otrovan nervnim agensom.

Kremlj je odbacio tvrdnje da je u tome učestvovao i navodi da nema dokaza za to.

Neimenovani izvori rekli su da će SAD uvesti sankcije pod dve postojeće rezolucije o sankcijama: zbog ruske aneksije Krima i širenja oružja za masovno uništenje.

Obe rezolucije predviđaju zamrzavanje imovine ruskih kompanija i pojedinaca u SAD, a američkim kompanijama zabranjuju saradnju sa njima, navodi Glas Amerike.

Čižov: Rusija će uskoro odgovoriti na sankcije EU

Moskva će uskoro odgovoriti Evropskoj uniji na sankcije, najavio je danas stalni predstavnik Rusije pri EU Valdimir Čižov i dodao da je reč o jednostranom ograničenju koje ne može doneti rezultate,osim što će Rusija preduzeti recipročne mere.

"Mogu reći da će sada to ponovo dogoditi", rekao je Čižov u intervjuu TV Rusija-24, a prenela je agencija TAS S.

"Ponašanje EU vodi odnose sa Rusijom u ćorsokak iz kojeg, što dalje budemo išli, biće teže izaći", rekao je Čižov.