Vesti

0

Jeremić: Gotova platforma za pregovore, ostaje da se dogovorimo o pregovaračima

Autor: IG

Izvor: Beta

Jeremić: Gotova platforma za pregovore, ostaje da se dogovorimo o pregovaračima

Izvor: Medija centar

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da je manje-više usaglašena pregovaračka platforma opozicije za dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje Evropske unije (EU), a da je za uspeh tog procesa i stvaranje uslova za fer izbore neophodno da opoziciju predstavljaju najviše dva pregovarača i da još ima vremena da se o tome postigne dogovor.

"Postoji samo jedna pregovaračka platforma i ona će uskoro biti predstavljena. Dobra vest je da smo uspeli da je usaglasimo, uz izvesne tehničke redakcije koje će biti gotove danas ili sutra. Što se tiče formata pregovora, kamen spoticanja je ko će predstavljati opoziciju, a NS je na stanovištu da to budu dva čoveka", rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je istakao da ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo da će dijalog doneti napredak i fer izborne uslove.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće napraviti nikakav ustupak ako ga iz EU ne pritisnu, a da bi imali zbog čega da ga pritisnu, mi bi trebalo da odamo utisak elementarne ozbiljnosti, za početak sposobnosti da se dogovorimo, kada smo već usvojili zajedničku platformu, da nas predstavljaju dva pregovarača. Ostalo je još vremena da se postigne saglasnost o tome", rekao je Jeremić, prenela je NS.

Jeremić je rekao da su mu evropski akteri, koji će biti angažovani u vezi sa dijalogom, preneli da su spremni da pomognu "ako se opozicija sabere i predstavi se na konsolidovan način".

Jeremić je istakao da bi vlast htela da dijalog pretvori u rijaliti i da je zato predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao sve partije da pošalju po dva predstavnika, što znači da bi sa strane opozicije sedelo tridesetak ljudi, i objasnio da se u takvom procesu ne može ništa postići, a i evropski posrednici se neće ozbiljnije angažovati kada budu videli na šta sve to liči.

"Trebalo bi izbeći da se ode u 'buljuk formatu' pa da nas tamo sačeka buljuk predstavnika vlasti i da svi živi posle svake sesije izlaze i daju izjave, recimo prvo Zelenović, Janko i Marko, a da im onda odgovaraju Pilja, Djuka i slični", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je "apsolutno ključno" da pregovarači opozicije dijalog ne dožive kao priliku za početak kampanje, jer "još nije poznato ni da li će biti kampanje i izbora".

"NS je na stanovištu da ne bi trebalo izaći na izbore ako ne bude napretka u dijalogu", rekao je Jeremić, i dodao da bi ono što je dogovoreno u dijalogu trebalo da se primenjuje izmedju šest i devet meseci uz precizan mehanizam nadgledanja i provere.

Jeremić je naveo da je sloboda medija jedan od ključnih zahteva opozicije i da Radio televizija Srbije i televizije sa nacionalnom frekvencijom "konačno počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom".

"Bombarduju nas i sludjuju informacijama da živimo u zlatnom dobu i da se vlast bori protiv organizovanog kriminala, a zapravo se dogadja sukob frakcija iste bande. Naivno je verovati u bilo šta drugo osim da su Dijana Hrkalović, Veljko Belivuk, Aleksandar Vučić i Slaviša Kokeza jedno celo koje nam se navrzlo na grbaču 2012. godine. U medjuvremenu su se posvadjali i krenuli da se obračunavaju jedni sa drugima", rekao je Jeremić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR