PoPILJAvljeni 1

Kako stvari stoje, Srbija će, po svoj prilici, uskoro u dijalog. I opet je, čini se, vlast preuzela inicijativu od opozicije pošto je ponovo uspela u svojoj nameri i te buduće pregovore – obesmisla.

Kada neko gleda sa strane, mogao bi da pomisli da Srbija ima normalnu vlast i nenormalnu opoziciju. Jedan deo opozicije neće za isti sto sa evropskim posrednicima, drugi deo neće bez njih, a vlast hoće i sa jednima i drugima. Opozicija nikako da se dogovori o zahtevima. Deli se u nekoliko grupa. Neki od poznatih zahteva ne samo da nisu realni, nego su potpuno besmisleni kada je Srbija u pitanju. Opozicija koja je bojkotovala prethodne izbore ne gleda blagonaklono ni na savete dobronamerne javnosti da izabere između sebe dva, tri zastupnika koji bi je predstavljali u tim pregovorima. Odgovor vlasti je bio takav da je SNS već objavila svoj pregovarački tim.

Sigurno je da niko ne može nikome da određuje sastav tima, ali Prvorođeni ne bi bio to što jeste da u svoju ekipu nije ubacio neke od svojih najvećih „lajavaca“. Među njima se nalazi i zvezda u naprednjačkom usponu Biljana Pantić Pilja. Neka se niko ne ljuti, ali više je nego jadna zemlja u kojoj je Pilja neki faktor. To je onaj isti oblik života koji je sa izbezumljeni izrazom lica u Skupštini Srbije vređao pojedine novinare samo zbog toga što ne rade po diktatu njenog šefa. Mnoge od nas je nazvala domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

I ponavljam, ne može sada opozicija da određuje ko će da joj bude sagovornik, ali evo da javno pitam sve predstavnike opozicije – Kako sesti pored nje? O čemu pričati sa njom. Pa, njen zadatak u tom dijalogu će biti samo da sikće i da vređa, ništa drugo.

Odmah je bilo jasno da je Prvorođeni napravio taktički potez kada je odlučio da oroči drugi mandata Čaleta. Taj potez se ogledao u tome što je na taj način buduće pregovore obesmislio, jer je nemoguće u tako kratkom vremenu omogućiti suštinske promene vezane za uslove za fer i slobodne izbore. To je uradio najviše iz razloga što su predstojeći izbori najvažniji za njega. Valja se izboriti za drugi mandat i nema tog iskoraka koji će on učiniti da i za jotu izbore učini slobodnijim, po „svoju štetu“.

Nema se vremena za kvalitetne izmene izbornih zakona koji bi kandidate učinili ravnopravnijim i možda do promene izbornih sistema, naročito na lokalu. Opozicija nema vremena da obezbedi 20.000 članova izbornih komisija koji bi časno, pošteno i nepotkupljeno, kako se to kolokvijalno kaže, čuvala izborne kutije. Da se ne lažemo, u ovom trenutku opozicija u Srbiji nema 20.000 ljudi sa članskom kartom i plaćenom članarinom.

Da nećete možda uspeti sa Piljom da se dogovorite o ravnomernom prisustvu na javnim servisima? A Srbija je zemlja u kojoj je na javnim servisima dozvoljeno reći sve o predstavnicima opozicije, ali ne i da građani čuju odgovor tih ljudi. Teško da će Pilja da stavi svoj potpis na dogovor da su javni servisi dužni da predstavnicima opozicije omoguće učešće u emisijama, u kojima predsednik i premijerka vode monologe, sami i bez ometanja raznih Pilja kažu ono što bi građani Srbije, da je slobode i demokratije, imali pravo da čuju.

Baš me zanima kako će Pilju da ubede da na predstojećim izborima, od kojih zavisi naredni petogodišnji mandat Prvorođenog, ne bude svih onih džipova i nevolja koje oni nose sa sobom. Imam strah da će opozicija iz tih pregovora da izađe – poPILJAvljena.

A najviše me zanima kako će opozicija izaći na predstojeće izbore kada se ne bude izborila ni za jedan od svojih predloga, ili da ne budem pesimističan, za većinu. Izuzev Vuka Jeremića, bojkot više niko ne pominje. Jedni tvrde da će vlast da popusti, a drugi da „moramo da se borimo“. Pa, što se onda nismo borili i prošle godine?

Plašim se da predstojeći pregovori neće doneti nikakvo poboljšanje. Prvorođeni će i od toga da napravi sebi promociju. Ona energija bojkota više teško da će biti probuđena, ali čini mi se da potpuni bojkot i apsolutna građanska neposlušnost jedino imaju smisla kada je reč o borbi protiv ovog režima.

P. S. U prošloj kolumni „Suze i kamen“ napisao sam da se „Javni servis Srbije nije setio Balaševića za života“. Tim povodom mi se javila Olivera Kovačević, urednica Kulturno-zabavnog programa RTS, i demantovala moje reči činjenicom da je Javni servis godinama unazad puštao sve ono na šta je imao pravo za emitovanje i da je bio plan da se još mnogo toga uradi.

#izVucicemose

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari