Kosović: Predizbori su izgovor za odustajanje od bojkota 1Foto: Oslobođenje

„Članovi Skupštine slobodne Srbije, osim što nemaju nikakav kontakt sa problemima i pitanjima koja muče građane Srbije i koja mogu da pokrenu glasače, očigledno nemaju ni najmanju ideju kako izgleda političko organizovanje i kapaciteti opozicionih partija u našoj zemlji. U suprotnom, verovatno ne bi predlagali tako promašenu ideju“, kaže Nikola Kosović, generalni sekretar pokreta Oslobođenje, povodom ideje o predizborima unutuar opozicije koji je iznela Skupština Slobodne Srbije.

Predlog o izborima na kojima bi opozicija birala zajedničke kandidate za nastup na nekim sledećim izborima, po oceni Kosovića, uopšte ne bi trebalo da bude politička tema jer, kako Kosović smatra, „nesuvislo je i nelogično da opozicija sada izgubi nekoliko meseci raspravljajući o nečemu što niti zanima građane, niti može da bude uspešno izvedeno“.

Sekretar Oslobođenja dodaje i da su „upitni motivi“ ovakvog predloga jer se ništa od izbornih uslova nije promenilo od juna 2021. godine i parlamentarnih izbora koje je veći deo opozicije bojkotovao – ni u pogledu otvorenosti medija, demokratije ili unapređenja izbornog procesa.

– Ta ideja predstavlja samo traženje izgovora kako bi se učestvovalo na još jednim Vučićevim izborima sa poznatim ishodom. Onaj deo opozicije koji želi na izbore sada se hvata za svaku slamku koja će pomoći da se građanima objasni kako su samo nekoliko meseci nakon bojkota počeli da govore o izlasku na izbore kao da se ništa nije desilo, naglasio je Kosović.

Na isti način Kosović tumači i učešće opozicije u dijalogu sa vlašću – „opozicija smišlja nekakve platforme, koje služe samo tome da se opravdaju zašto odjednom izlaze na izbore i daju Vučiću legitimitet“, naglašava on.

Na ova pitanja o predizborima, dijalogu vlasti i opozicije ali i na pitanje kako bi Oslobođenje nastupilo na izborima koji se najavljuju za 2022. godinu, Kosović odgovara da je stav pokreta Oslobođenje je da izbori treba da budu slobodni, ili ih neće biti.

– Mi smo već pozvali opozicione stranke na aktivan otpor lažnim Vučićevim izborima i upinjemo se da im objasnimo da će izlazak na izbore ustvari značiti podršku fasadi demokratije koja Vučića drži na vlasti. U Srbiji ne postoje uslovi za bavljenje politikom pa se on politički, na ovakvim izborima, ne može ni rušiti, ističe on.

Naš sagovornik smatra da su novi parlamentarni izbori najavljeni već za početak 2022. godine, upravo zato što je jednopartijski parlament, kakav sada imamo, „velika mrlja na Vučićevoj reputaciji“, dodajući da SNS-u treba nešto opozicije u parlamentu da bi fingirali pluralizam, ali da opozicija ne treba u tome da učestvuje.

– Njihov idealni parlament se sastoji od 10 opozicionara, 10 lažnih desničara poput POKS, DSS ili Zavetnika, 10 predstavnika manjinskih stranaka i 220 članova vladajuće koalicije. Mi u toj predstavi ne želimo da učestvujemo, ali pitam se zašto ostali hoće. Zašto sada hoće da idu na režimske televizije koje ih godinama vređaju i ponižavaju? Zašto pregovarati s onima koji su podelili društvo na podobne i nepodobne, koji svakodnevno reketiraju sve koji na bilo koji način žele da pomognu borbu protiv režima, upitao je on.

Kosović dodaje i da mnogi opozicionari polako prihvataju ovu argumentaciju, ali da se „nažalost većina njihovih stranaka vodi sitnim interesom – nije im cilj rušenje režima, već osvajanje nekoliko poslanika u parlamentu“.

Rezultat toga je da će, kako on upozorava, aktuelna vlast opet dobiti legitimitet, a opozicioni birači će biti „oterani u još veće razočarenje i apatiju“.

O raspoloženju među tim biračima, Oslobođenje saznaje i kroz terensku i kampanju na društvenim mrežama koju sprovodi od kraja prošle godine, kako kaže Kosović, pod parolom „Razgovori sa Srbijom“. Ovo je njihovo viđenje pristupa koji opozicija treba da zauzme u ovom trenutku.

– Obilazimo našu zemlju, pričamo sa časnim i poštenim ljudima koji su nezadovoljni režimom Aleksandra Vučića i svime što se dešava oko nas, i koji su spremni da se protiv toga bore. Nezadovoljni su pre svega pljačkom i kriminalom pod okriljem SNS, koje vide na svakom koraku: od svog lokalnog nivoa do vrha države, nezadovoljni su odnosom prema Kosovu i Metohiji tj. puzajućim priznanjem, nezadovoljni su gušenjem sloboda i strahovladom koja nije viđena od najmračnijih godina komunizma. U gradovima poput Zrenjanina, Loznice, Bora, Majdanpeka i Smedereva izraženi su i ekološki problemi, odnosno odsustvo bilo kakve brige vlasti za zdravlje građana i životnu sredinu, ističe Kosović. On kaže da su obišli više od 50 gradova i opština gde razgovaraju sa lokalnim aktivistima i povezuju ih u „jednu veliku mrežu“, dodajući da su svi oni na zadatku da „obore ovaj kriminalni, izdajnički i autoritarni režim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari