Magazin Srbija

Ana i Veljko imaju 16 godina i njihov robot za dekontaminaciju je najbolji izum u državi

Robotom namenjenim za dekontaminaciju prostorija i alata, koji može imati primenu i u vojnoj industriji i protivterorističkoj kontroli, učenici niške Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” osvojili su prvo mesto na takmičenju u robotici i veštačkoj inteligenciji održanom proteklog vikenda na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Učenici 2. razreda Ana i Veljko Aleksić predstavili su svoj rad – “AVA ROVER V1”, a kako kaže Veljko, konkurencija je bila jaka, pa iako nisu očekivali prvo mesto u konkurenciji 3 robota i jedne CNC mašine, bili su najbolji.

Njihov projekat je, kako objašnjavaju, samohodni višenamenski robot koji može biti upotrebljen u bilo kojoj industriji.

– Na sebi poseduje HD IP kameru preko koje možemo da pratimo njegovo kretanje i rad. Trenutno je namenjen za dekontaminaciju terena i objekata u ovim danima kovid situacije. Pored UV lampi, na sebi sadrži i mlaznicu sa rasprašivačem koja prska dezinfekciono sredstvo iz rezervoara koji rover na sebi poseduje. Dodatna funkcija mu je primena u protivterorističkim dejstvima u smislu izviđanja, provere terena na minsko polje i bojne otrove kao i za pregled vozila u smislu postavljenih eksploziva – objašnjava Veljko.

Robot se izuzetno dobro pokazao na peskovitom terenu, šumskim područjima kao i na blatnjavoj podlozi, a programiranje je moguće manualno tasterima na aplikaciji ili glasovnim putem, pišu Južne vesti.

– Senzor koji nosi na sebi je sposoban da detektuje metan, propan, butan, heksan, ugljen-monoksid i ostale bojne otrove od kojih većina nemaju ni boje ni ukusa ni mirisa, a smrtno su toksični. Pored ove primene, veliku primenu nalazi i u poljoprivredi. Pored svega ovoga, nosivost mu je 80 kg, tako da u industriji može raditi i kao transportni manipulator. Svaka njegova funkcija je programibilna i kontroliše se našom android aplikacijom – kaže učenik.

Državno takmičenje iz oblasti fizike, medicine, elektronike i informatike održano je 27. februara u Kragujevcu, u Institutu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta.

Mladi srpski naučnik osmislio jedinstvenu masku koja štiti od korone i zagađenja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link