Na red došao i Privredni sud - "monumentalna zgrada" dobija novi izgled

U nedavno utvrđenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini "Područje uz Ulicu kneza Miloša u Beogradu", a u okviru uređenja fasada Beograda, na red je došla zgrada Privrednog suda Masarikovoj 2.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2021.

16:29

Na red došao i Privredni sud -
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Trenutno su u toku radovi na sanaciji i restauraciji fasada, kao i krova zgrade koji se izvode na osnovu Idejnog projekta sanacije i restauracije fasada i krova zgrade Privrednog suda, urađenog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Na objektu je predviđena zamena postojećih dotrajalih drvenih prozora novim drvenim energetski efikasnim prozorima, sanacija kapilarne vlage u zidovima, restauracija fasada sa svim elementima fasadne dekorativne plastike i zamena dotrajalih delova krovnog pokrivača.

Takođe je predviđeno i dekorativno osvetljenje uličnih fasada.

Radovi su započeli u februaru 2021. godine postavljanjem skele i pribavljanjem svih potrebnih dozvola i saglasnosti, finansirani su sredstvima Grada Beograda i Republike Srbije, a posao je poveren Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Prema usvojenoj dinamici radova, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja tekuće godine.
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda
Prema zamisli kneza Miloša, na prostoru između ulica Nemanjine, Кneza Miloša, Resavske, gradili su e se objekti koji od skromnijih kasarni prerastaju u Upravne državne objekte, među kojima je bila i zgrada u Masarikovoj ulici.

U njoj je, tokom druge polovine 19. veka bila smeštena Uprava građenja, a od 1880. godine Ministarstvo građevina. Podignut je kao objekat javne namene i ima markantnu ugaonu poziciju.

Monumentalna zgrada dugačkih fasadnih frontova oblikovana je u duhu akademizma, sa primenom stroge simetrije i geometrizovanih dekorativnih elemenata. Tokom vremena, objekat je imao više prepravki, adaptacija i dogradnji, čime je izmenjen njegov autentičan izgled.

Predstavlja jedan od retko sačuvanih objekata javne namene iz prve polovine 19. veka u sklopu arhitektonsko - urbanističkog uređenja Ulice kneza Miloša kao državnog, vojnog i administrativnog centra Beograda. Danas je u zgradi smešten Privredni sud.

Nalazi se u okviru prostorno kulturno-istorijske celine „Područje uz Ulicu kneza Miloša" koja je utvrđena za kulturno dobro krajem 2020. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: