Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Ministarstvo finansija: Počelo prijavljivanje za isplatu polovine minimalne zarade za mart 2021.
Vlada Srbije: Pomoć za privatnike i građane (foto: Nenad Mandić)
Vlada Srbije: Pomoć za privatnike i građane (foto: Nenad Mandić)

Ministarstvo finansija: Počelo prijavljivanje za isplatu polovine minimalne zarade za mart 2021.

Na portalu Poreske uprave danas je omogućeno prijavljivanje poslodavaca za isplatu polovine minimalne zarade za mart 2021. godine.

To je mera predviđena trećim paketom ekonomske podrške privredi i građanima Srbije.

Najnovijim paketom pomoći privredi i građanima predviđena je isplata polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja zajedno zapošljavaju približno 1,5 miliona ljudi.

Za ovu meru će biti izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

Poslodavci se za korišćenje ovih mera mogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu.

Najavljeno je da će prva isplata polovine minimalne zarade biti 8. aprila 2021. i ona će se odnositi na mart, a zatim slede uplate u maju i junu.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će za privrednike otvoriti Uprava za trezor, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog.

Privrednici koji žele da koriste ovu meru ne smeju da smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i ne mogu da isplaćuju dividende.

Posebna pomoć za ugostitelje, hotelijere, turističke i rentakar agencije, kao i prevoznike

Novi, treći paket podrške privredi i građanima vredan je 249,4 milijarde dinara, a osim isplate tri polovine minimalne zarade predviđa i uplatu još jedne cele minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim, rentakar agencijama, kao i hotelijerima, za šta će biti izdvojeno više od dve milijarde dinara.

Takođe, ponovo će se pomoći gradski hoteli sa 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Inače, javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom COVID-19 objavljen je 24. februara na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Paketom podrške privredi predviđena je i mera koja se odnosi na posebno ugrožen sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica. Ovom merom prevoznici će dobiti dodatnih 600 evra po autobusu na period od šest meseci, za šta će biti izdvojeno 2,6 milijardi dinara.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe. Javni poziv za prijavu za ovu vrstu podrške biće objavljen ove nedelje na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, kako bi se dodatno obezbedila likvidnost domaćoj privredi, biće izmenjen i dopunjen postojeći Zakon o garantnoj šemi, čime će biti obezbeđeno dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produženo njeno vreme trajanja.

Pored toga, biće donet i novi zakon kojim će se omogućiti privredi povoljni krediti u vrednosti od dodatnih 500 miliona evra.

Pomoć za građane u maju i novembru 2021.

Kada je reč o direktnoj podršci za građane, onima koji se budu prijavili biće isplaćeno ukupno 60 evra, i to najpre u maju 30 evra, a zatim u novembru još 30 evra.

Prijava će se odvijati isto kao i 2020. godine, kada su se građani prijavljivali za novčanu podršku u iznosu od 100 evra, dakle preko portala Uprave za trezor.

Kao i prethodnog puta, penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski prijavljeni.

Takođe, penzioneri će u septembru dobiti dodatnih 50 evra, što znači da će oni ukupno u toku godine dobiti 110 evra. Za tih dodatnih 50 evra biće izdvojeno još 10 milijardi dinara. (danubeogradu.rs / Vlada Srbije)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.