');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme Vesti

Miloš je najbolji srpski džokej: Najveći problem nije konj nego kilaža

Miloš Milojević (31), poreklom iz Kragujevca, u svojoj profesionalnoj jahačkoj karijeri pobeđivao je najveće svetske asove, jahao konje vredne milion evra i učestvovao u velikim trkama zbog kojih su se u kladionici osvajale neverovatno visoke cifre.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Miloš Milojević, džokej Foto: RTV Mag / youtube
Miloš Milojević, džokej

- Najbitnija trka koju sam osvojio, to je bilo ove godine, Srpski galopski derbi. San svakog džokeja je da osvoji taj derbi - govori Miloš za "RTV Mag".

Pročitajte još

Svoju prvu veliku trku jahao je sa 12 godina. Bio je najbolji džokej u Italiji, jahao je u Mađarskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, a u Srbiji je poslednje dve godine.

Objašnjava da jahači titulu džokeja dobijaju sa 30 pobeda i šta je ono što je važno u ovom sportu.

- Kilaža. Ja generalno imam taj problem, ali borim se, trudim se. Trčanje, dijete razne, saune, odricanje. Moj minimalni teret je 56 kilograma, to je minimala. Kada se počinje, kada se dobija licenca za džokeja, učenik postaje "aspirant" sa deset pobeda, nebitno u kojim trkama. Onda sa 30 ste već profesionalni džokej. Konji koje oni jašu (učenici) nose tri kilograma manje nego naši, a konji aspiranata dva - objašnjava Milojević.

On ima mnogo talentovanih učenika na beogradskom hipodromu, a među njima je i sedamnaestogodišnja Andrea Stojković, čiju ljubav prema konjima mnogi ne mogu ni da zamisle.

"Svaki moj dan započinje ovde na hipodromu, ovo je moj život"

- Jašem možda četiri godine. Svako jutro počinjem jahanjem, dva tri puta na dan dođem na hipodrom. To jednostavno kao da vam uđe u kožu. Navikla sam na njih i ne može dan da mi prođe bez njih, nekako kao da su mi deca - govori Andrea.

Iako je na jednoj trci u kojoj je učestvovala njen miljenik, konj Miloš, prešao preko nje, nije odustala.

- To je bila moja krivica i to je moje neiskustvo. Mogla je da bude mnogo gora situacija i svi su mislili da je on mnogo "bezobrazan" konj, ali ja sam ga posle toga mnogo zavolela. To je bilo posle cilja i ja sam tada samo izgubila snagu, preseklo me u nogama i ja sam sela na njega i krenula da padam sa strane. Zakačila sam se njemu na vrat i on me je držao tako, galopirao je i ja sam spala ispod njega. On nije mogao da stane, svakako ga ne krivim - ispričala je ova devojka za "RTV Mag".