Dostupni linkovi

Stotine otetih učenica oslobođeno u Nigeriji


Vlasti države Zamfara imaju običaj da pregovaraju sa kriminalinim grupama i poslednjih više od godinu dana postižu sporazume o amnestiji njihovih članova u zamjenu za polaganje oružja
Vlasti države Zamfara imaju običaj da pregovaraju sa kriminalinim grupama i poslednjih više od godinu dana postižu sporazume o amnestiji njihovih članova u zamjenu za polaganje oružja

Grupa od gotovo 300 djevojaka koje su prošle sedmice otete iz škole na sjeverozapadu Nigerije puštena je, izjavio je lokalni zvaničnik.

Djevojčice su u petak oteli neidentifikovani naoružani ljudi iz njihovog internata u Jangebeu, država Zamfara, i odveli ih u šumu, rekla je policija.

Guverner države Bello Matawalle rekao je u utorak da je grupa oslobođena i da su sada na sigurnom.

Takva otmica vrši se za otkupninu i česta je na sjeveru.

Djevojčice su viđene okupljene u vladinoj zgradi u Zamfari nakon što su tamo dovezene u mini-autobusima.

"Drago mi je što mogu objaviti puštanje otetih učenika ... iz zatočeništva", napisao je guverner Bello Matawalle na Twitteru.

"Ovo slijedi nakon nekoliko prepreka postavljenih nasuprot našim naporima," dodao je. "Naređujem svim dobronamjernim Nigerijcima da se raduju s nama jer su naše kćeri sada na sigurnom."

Vlasti su saopštile da je oslobođeno 279 djevojaka, dodajući da podatak koji je policija prošle sedmice dala da je oteto 317 više nije tačan.

Jedan zvaničnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da je do neslaganja došlo zbog činjenice da su neke djevojke pobjegle ubrzo nakon što su otete.

Oslobađanje grupe osigurano je pregovorima između vladinih zvaničnika i otmičara, rekle su vlasti u državi Zamfara za BBC.

Matawalle je porekao da je puštanje djevojaka otkupljeno, ali prošle sedmice predsjednik Muhammadu Buhari priznao je da su državne vlade u prošlosti plaćale otmičare "novcem i vozilima" i pozvao ih da preispitaju politiku.

Predsjednik Buhari rekao je da osjeća "silnu radost" zbog vijesti o puštanju djevojčica. "(Zadovoljan sam) što su se njihove muke završile bez ikakvog incidenta," rekao je.

XS
SM
MD
LG