Studentkinje su počele da govore o svojim iskustvima 1Ilustracija Foto: Pixabay/nonocare

Za manje od mesec dana Fakultetu dramskih umetnosti je prijavljeno 12 slučajeva nasilja, od kojih su devet seksualno uznemiravanje.

Naime, Radna grupa u okviru platforme „Fakultet dramskih umetnosti protiv nasilja“ saopštila je juče da su od 21. januara do 17. februara primili 12 prijava, od kojih se devet tiče seksualnog uznemiravanja različitog stepena, a tri prijave na vređanje, omalovažavanje i ismevanje studenata.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra kaže za Danas da je brza reakcija FDU izuzetno važna i da je dobro što je stvoren prostor da studentkinje i studenti prijave nedolično ponašanje i nasilje koje su doživeli ili doživljavaju na fakultetu.

– Iako se ovaj broj prijava ne čini značajnim, on ipak jeste pokazatelj da su studentkinje počele da govore o svojim iskustvima i da su počele da traže prava koja su im garantovana upisom na visokoškolsku ustanovu – ističe Pavlović. Naša sagovornica dodaje da su FDU, kao i drugi fakulteti, sada na testu poverenja i od toga šta će se desiti sa ovim prijavama mnogo zavisi koliko će studentkinje u budućnosti imati poverenja da im se obrate, ali i kako će profesori koji su prijavljeni, pa i oni koji možda nisu, nastaviti da se ponašaju.

– Podržavam i FDU, ali i sve druge fakultete i univerzitete koje nemaju tu vrstu odredbi, da osmisle konkretne procedure postupanja po ovakvim prijavama kako bi dodatno razvile i učvrstile poverenje svojih studentkinja i studenata i kako bi sve procedure bile transparentne svima koje se odluče na prijavu – naglašava Pavlović.

U izveštaju Radne grupe FDU se navodi da je prijavljeno šest osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve osobe se odnose po dve prijave, a na tri osobe po jedna prijava.

„Prijavu za jednu osobu prosleđujemo nadležnim organima fakulteta na dalje procesuiranje, a za ostale prijave je u toku prikupljanje informacija“, navodi se u saopštenju i dodaje da će kvalitativna analiza svih prijavljenih slučajeva seksualnog uznemiravanja i neprihvatljivih praksi u nastavi biti dostupna dekanu u zasebnim izveštajima.

Članice i članovi Radne grupe FDU – Protiv nasilja su Biljana Srbljanović, Srdan Golubović, Ana Martinoli, Irena Ristić, Stefan Ivančić, Andrea Pjević, Jovana Jankov i Nemanja Obrenović, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari