02. mart  2021. 07.28  →  23.28 | Izvor: Tanjug, FoNet

Region: U Sloveniji potvrđen i nigerijski soj, Hrvatska želi da kupi Sputnjik

PODGORICA, SKOPLJE -

U Crnoj Gori je od posledica virusa korona u februaru preminulo 210 građana, od čega juče 12, što je u odnosu na januar povećanje 70 odsto, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

U Crnoj Gori je od početka epidemije preminulo 1.015 inficiranih kovidom.

podgorica, koronavirus, pandemija, crna, gora

Da epidemija i pored strožih mera, zaključavanja osam gradova i zatvaranja ugostiteljskih objekata, uzima maha pokazuje sve veće opterećenje kapaciteta bolnica i rast broja inficiranih, prenosi RTCG.

U Kliničkom centru se, prema jučerašnjim podacima, leči rekordan broj -131 zaraženi pacijent, a u kovid bolnici u Baru 113. U te dve ustanove u kritičnom stanju se nalazi čak 100 obolelih.

Nove mere kojim se zaključavaju Podgorica, Nikšić, Cetinje, Herceg Novi, Ulcinj i Plužine na snazi su od danas, dok od pre dve sedmice važe u Budvi i Tivtu. Na snazi je i zabrana rada ugostiteljskih objekata u tim gradovima.

U Severnoj Makedoniji vakcinisano skoro 2.700 zdravstvenih radnika

U Severnoj Makedoniji dosad je vakcinisano 2.680 zdravstvenih radnika vakcinama kompanije Fajzer koje je ovoj zemlji donirala Srbija.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, za imunizaciju prijavilo se 71.900 građana preko portala vakcinacija.mk i 46.414 građana kod lekara opšte prakse.

Od 118.314 prijavljenih, 56.784 su građani stariji od 70 godina, prenosi MIA.

Ministarka: Epidemiološka situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća

Zbog složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori od danas je "pod ključem" nekoliko gradova i opština, a ministarka zdravlja Jelena Borvinić Bojović kaže da je situacija zabrinjavajuća ali ne i alarmantna.

Međutim, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušović upozorava da samo striktno poštovanje mera ili potpuno zaključavanje može da pomogne uoči turističke sezone.

Borović Bojović je gostujući na TV Vijesti rekla da su u Crnoj Gori evidentirani novi sojevi, što je dovelo do većeg stepena zaraznosti i porast broja zaraženih na dnevnom nivou, i popunjenosti bolničkih kapaciteta.

Laušević kaže da se u cilju pripreme predstojeće turističke sezone, mora posegnuti za jednom od dve mere - ili striktno poštovanje mera ili totalno zaključavanje države.

"Meni se čini da je bliža ova alternativa kompletno zaključavanje na određeno vreme, ali ono ne može više da da efekte kao u nekoj ranijoj fazi, a to znači dve tri nedelje. Da bismo dosegli ono vreme koje će nas učiniti konkurentnim na tržištu to mora biti mnogo drastičnije", rekao je Laušević za TV Crna Gora.

Upozorava da su cifre neumitne što se tiče obolevanja i umiranja i zabrinjava ga što, kako je naveo, "počinjemo da budemo ravnodušni".

Država je, kaže, suočena sa dve situacije.

"Jedna je porast broja obolelih i umrlih. Druga je, ako dođe do zatvaranja, potpuni ekonomski slom", kaže Laušević i dodaje da treba napraviti odgovarajući balans.

 U protekla 24 sata u Hrvatskoj su, od 7.245 testiranih, zabeležena 394 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2

 Preminulo je 11 osoba, saopštio je danas nacionalni štab za civilnu zaštitu, prenosi Indeks.hr.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2893, među njima je 770 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata.

Od 25. februara 2020., kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabeleženo 243.458 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5548 preminulo, ukupno se oporavilo 235.017 osoba od toga 382 u poslednja 24 sata.

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini od posledica korona virusa preminulo je 29 ljudi

Registrovano je 727 novih slučajeva, a testirana su 2.033 uzorka, objavili su entitetski Instituti za javno zdravlje.

U Republici Srpskoj preminulo je osmoro ljudi, registrovano je 225 slučajeva, a testirano 796 uzoraka.

Na bolničkom lečenju je 512 ljudi, a pod zdravstvenim nadzorom 3.607.

U Federaciji BiH preminula je 21 osoba, registrovana su 473 novoobolela, testirana su 1.822 uzorka.

U tom entitetu trenutno su aktivna 6.122 slučaja.

Crna Gora: 585 novih slučajeva

U poslednja 24 sata u Crnoj Gori je od posledica korona virusa preminulo osmoro ljudi, otkriveno je 585 novih slučajeva, a testirano je 1.908 uzoraka, saopštio je danas Institut za javno zdravlje u Crnoj Gori.

U toj zemlji aktivno je 8.638 slučajeva i to najviše u Podgorici 3.372 i u Nikšiću 1.133, dok je u ostalim gradovima broj zaraženih niži od 1.000.

Od početka epidemije u toj zemlji je registrovano 76.969 slučajeva korona virusa, a preminule su 1.023 osobe. 

Hrvatska želi da kupi Sputnjik

Hrvatska je potvrdila da je zainteresovana za kupovinu ruske vakcine Sputnjik V u skladu sa propisima Evropske unije i zakonima Republike Hrvatske, javila je agencija Hina pozivajući se na večerašnju objavu ruske ambasade u Hrvatskoj na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

Ambasada navodi da je u današnjem telefonskom razgovoru ambasade Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je "potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresovana za kupovinu potrebne količine vakcine Sputnjik V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU, kao i odredbama zakona RH".

"Sagovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno rešiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određeni nivo slučajeva zaraze korona virusom, a otkriveni su novi sojevi korona virusa koje još nisu proučili epidemiolozi i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku", navodi se u objavu Ambasade Rusije na Fejsbuku.

Ambasada, kako navodi Hina, polazi od pretpostavke da se u borbi protiv korona virusa "moraju udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dveju zemalja".

Agencija podseća da je sredinom februara ambasador Nesterenko rekao ruskoj agenciji RIA Novosti da je Ambasada u kontaktu sa zvaničnim Zagrebom u vezi obezbeđivanja ruske vakcine protiv korone.

Iz ambasade su ranije rekli da svakodnevno dobijaju upite hrvatskih građana o nabavci ruske vakcine cjepiva.

"Postoje kontakti s hrvatskim vlastima, ali iz razumljivih razloga ne možemo otkrivati detalje s obzirom na osetljivost teme", naveo je tada Nesterenko, uz ocenu kako svaka strana država mora da odluči da li želi da kupi vakcinu ruske proizvodnje.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš je nakon te izjave ambasadora rekao da je Hrvatska dogovorila s Rusijom saradnju oko nabavke vakcina, ali da pravi put interventnog uvoza Sputnjika V treba da nađu stručne institucije.

Po Beroševoj oceni, bilo bi optimalno da glavna regulatorna agencija EU za lekove (EMA) odobri tu vakcinu, što ruska strana, navodno, očekuje u aprilu.

Evropska komisija je ranije danas objavila da razmatra hitno odobravanje vakcina protiv kovida-19 kao bržu alternativu dosadašnjim strogim uslovima koji su primenjivani u autorizaciji cepiva, objavio je Rojters.

Cvijanović:Kod nas virus postoji, ali smo počeli imunizaciju

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da je RS napravila aranžmane za snabdevanje vakcinama i otpočela proces imunizacije.

“Pročitah izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o 'uspešnosti' BiH u borbi protiv korone i vakcinaciji. Očekujem da u Sarajevu, po šablonu, ovo proglase napadom na suverenitet BiH i podrivanjem njenog ugleda. Neki bi rekli da je cinično, a neki da je u pitanju neobično komuniciranje”, napisala je Cvijanović u objavi na Instagramu.

Dodala je da iz kvalifikacije predsednika Hrvatske Zorana Milanovića ona izuzima Republiku Srpsku.

“Bilo kako bilo, iz date kvalifikacije izuzimam Republiku Srpsku, jer kod nas virus korona postoji, a napravili smo i aranžmane za snabdevanje vakcinama i otpočeli proces imunizacije. Nije baš ni da u EU cvetaju ruže po pitanju vakcinacije, ali dijagnoza za BiH je uglavnom sumorna i bez korone”, navela je Cvijanović.

Milanović je ranije danas izjavio, podseća RTRS, da je BiH "najuspešnija u borbi protiv korona virusa, jer niko nije bolestan, niko ne umire, niti je ko u bolnicama, niko ne priča o tome, niti se vakciniše".

Beroš: Do sada se za vakcinaciju registrovalo 30.142 ljudi

Do sada se na službenoj internet stranici Ministarstva zdravlja za vakcinaciju registrovalo 30.142 građana, objavio je ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš.

On je zahvalio hrvatskim građa nima i dodao da se mogu prijaviti i pozivom na broj telefona svog porodičnog lekara, a koji je otvoren za tu svrhu.

U poslednja 24 sata zabeležena su 394 nova slučaja zaraze korona virusom, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.893.

Među njima je 770 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga se na respiratoru nalazi 65 obolelih. Od poslednjeg preseka preminulo je još 11 osoba.

U Sloveniji potvrđen i nigerijski soj korona virusa

Nakon identifikacije britanske i južnoafričke varijante korona virusa u Sloveniji, nigerijski soj takođe je potvrđen u toj zemlji, objavio je večeras privatni emiter POP TV.

Do sada je otkriveno sedam slučajeva najnovije varijante, a otkrila ih je laboratorija UKC Ljubljana, prenose slovenački mediji.

Podaci koji su za sada dostupni pokazuju da nigerijska mutacija verovatno neće izazvati teži oblik kovida-19.

Južnoafrička varijanta potvrđena je u Sloveniji 9. februara kod jednog 54-godišnjaka, što ukazuje na to da infekcija mariborskog lekara nije bila kako se verovalo.

Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je na današnjoj pres konferenciji da su u proteklih nedelju dana potvrđena 62 slučaja britanske varijante i jedan slučaj južnoafričke, dodajući da ne zna ništa o prisustvu nigerijskog soja.

Zvanični izveštaj o prisustvu različitih mutacija korona virusa koji kruže Slovenijom očekuje se sutra, navodi agencija STA.

Tagovi