');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

NOVE MUTACIJE HARAJU EVROPOM U Srbiju je već stigao britanski soj, a evo koji su nam svi u komšiluku i koliko su opasni

Britanski soj korona virusa već neko vreme cirkuliše u skoro svim zemljama našeg regiona, uključujući Srbiju, ali sada nam preti pojava zaraznijih i otpornijih južnoafričkog i brazilskog soja, nakon što su ove mutacije zabeležene u Hrvatskoj, Sloveniji, ali i širem području, Italiji, Poljskoj i Grčkoj. U međuvremenu smo saznali i za postojanje njujorškog i kaliforniskog soja.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zagreb Foto: Antonio Bat / EPA;
Zagreb

Britanski soj stigao je u Srbiju poslednjeg dana decembra, kod Novosađanke koja je tog dana ušla u zemlju, a otkriven je nakon desetak dana. Do sada u našoj zemlji ima osam registrovanih slučajeva zaraze ovim sojem.

Zagreb
Foto: Antonio Bat / EPA;
Zagreb

Direktor hrvatskog Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio je u ponedeljak da je u Hrvatskoj potvrđeno prisustvo britanskog, njujorškog i južnoafričkog soja.

- Imali smo ranije osam potvrđenih britanskih sojeva i tri potvrđena u Infektivnoj klinici. Sad smo od 300 uzoraka dobili potvrdu na 60 pozitivnih na britanski soj, dva soja iz Njujorka i tri južnoafrička soja - rekao je Capak, dodajući da su sve tri osobe bile na izletu u Zanzibaru.

Brazilski soj je otkriven u Hrvatskoj
Foto: Antonio Bat / EPA;
Brazilski soj je otkriven u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su krajem februara zabeleženi prvi slučajevi zaraze južnoafričkim sojem. Hrvatski epidemiolog Goranka Petrović rekla je krajem februara da je južnoafrički soj virusa Sars-CoV-2 pronađen kod dve osobe koje su se vratile iz Zanzibara. Nakon što je u zemlji sredinom februara registrovano 11 slučajeva britanskog soja, krajem istog meseca potvrđeno je još 60.

Brazilski soj je takođe otkriven u Hrvatskoj sredinom februara, u uzorku iz Zagreba koji je bio među onima sakupljenim za analizu tokom decembra, januara i februara.

Da je situacija sve kritičnija, govore strahovi stručnjaka da će se novi sojevi pretvoriti u novi talas epidemije. Stipan Jonjić, virusni imunolog Zavoda za histologiju i embriologiju KBC Rijeka, rekao je da je nemoguće predvideti kretanje virusa i njegovo ponašanje u narednim periodima.

Hrvatska je u ponedeljak otvorila bašte restorana i kafića
Foto: Antonio Bat / EPA;
Hrvatska je u ponedeljak otvorila bašte restorana i kafića

- Dok ne vakcinišemo dovoljno populacije, ne možemo zaustaviti širenje virusa. Može se dogoditi da se nove varijante pretvore u treći talas – upozorio je Jonjić.

Ipak, Hrvatska je u ponedeljak otvorila bašte restorana i kafića, čak su mogući i sportski treninzi u zatvorenim prostorima, iako sve uz strogo poštovanje epidemioloških pravila.

Dalje ka zapadnom delu regiona, u Sloveniji je prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem potvrđen takođe krajem februara, kod lekara iz Maribora koji je došao iz Namibije, a kako je rekao ministar zdravlja Janez Poklukar verovatno su istom mutacijom pogođene i dve osobe koje su bile sa njim, a koje su testirane pozitivno.

Ljubljana
Foto: IGOR KUPLJENIK / EPA;
Ljubljana

U Severnoj Makedoniji dominira britanski soj. Rezultati analiza objavljeni krajem februara pokazali su da je 70 odsto dnevno obolelih pacijenata u toj zemlji zaraženo upravo ovim sojem. Prvi slučaj britanskoj soja u Severnoj Makedoniji prijavljen je krajem januara, u uzorku 46-godišnjeg muškarca u Skoplju, kako je naveo ministar zdravlja Venko Filipče na “Fejsbuku”, dodajući da se pacijent od tada oporavio od bolesti.

Što se tiče našeg regiona, novi sojevi do sada nisu registrovani samo u Crnoj Gori.

Albanske vlasti, u međuvremenu, sumnjaju da je razlog povećanog broja zaraženih u zemlji posledica cirkulacije britanskog soja.

Pročitajte još

Češka je zbog britanskog soja još početkom februara uvela blokadu za tri najteže pogođena područja, dok je Grčka – u kojoj je ova mutacija zabeležena početkom januara – uvela 17-dnevni karantin za oblast Atike. Produžen je policijski čas, a škole prebačene na onlajn nastavu. Krajem januara u Grčkoj je otkrivena i južnoafrička varijanta korona virusa, koji je pronađen kod jednog pripadnika crkve u Solunu.

I Grčka je najavila da će za nedelju-dve postepeno početi da se otvara. Vlasti predviđaju da će do leta postići dovoljan imunitet među stanovništvom, u koliko ne bude ometanja u distribuciji vakcina.

Poljska je, osim britanskog soja, potvrdila pojavu i južnoafričke varijante. Zemlja je nedavno otvorila bioskope, hotele i skijališta, ali su vlasti upozorile da će potencijalno ponovno zatvaranje zavisiti od daljeg toka pandemije.

Skoplje
Foto: georgi licovski / EPA;
Skoplje

U Rumuniji je još početkom januara potvrđen slučaj britanskog soja, kod devojke sa juga zemlje koja nije skoro putovala u inostranstvo. Iz bolnice u kojoj je primljena su istakli da novi soj virusa verovatno već uvelike cirkuliše u Rumuniji.

Britanski soj širi velikom brzinom i u dve italijanske provincije, Peskara i Kjeti, dok je u Lombardiji krajem januara potvrđen slučaj brazilskog soja, u gradu Vareze, kad su epidemiolozi upozorili na mogućnost strogog karantina u slučaju da poraste broj pacijenata pogođenih ovom mutacijom.

Prag
Foto: Martin Divisek / EPA;
Prag

Mutacije su zabeležene i u Nemačkoj, gde je kancelarka Angela Merkel početkom februara ukazala da preti opasnost od novih, agresivnijih sojeva i produžila mere zatvaranja do 7. marta.

Na istoku Austrije, uključujući Beč, britanski soj dominira kad je reč o infekcijama korona virusom. Tamošnje Ministarstvo zdravlja navodi da je u celoj zemlji udeo britanskog soja dostigao 57 odsto, dok je na istoku ta mutacija već u 80 odsto slučajeva uzročnik oboljenja.

Koliko su opasni novi sojevi

Korona virus
Foto: Profimedia / Profimedia
Korona virus

Za sada postoji više mutacija korona virusa, koji je već zapanjio stručnjake svojom sposobnošću da se brzo prilagođava i širi. Južnoafrički, brazilski, britanski, kalifornijski, njujorški - i čak njihovi hibridi - prete da zasene originalnu pandemiju, međutim nije poznato koliko je ta zabrinutost utemeljena.

Studije su pokazale i da su nedavno otkrivene vakcine protiv Kovida-19 verovatno efikasne protiv virusa i od razvoja teške bolesti, čak i za infekcije novim varijantama, a proizvođači ubrzano rade na razvoju poboljšanih vakcina za borbu protiv otkrivenih novih mutacija, navodi agencija.

Evo šta trenutno znamo o novim sojevima:

Kent varijanta

London
Foto: Andy Rain / EPA;
London

Za sada je utvrđeno da je britanski soj zarazniji od običnog, čak 70 odsto, i da se širi brže. Ali, stručnjaci kažu da su trenutno dostupne vakcine efikasne i protiv ove mutacije. Takozvana Kent varijanta, nazvana po mestu u kojem je prvi put u septembru otkrivena u Velikoj Britaniji, do sada je pronađena u više od 50 zemalja.

Ministar zdravlja Met Henkok objavio je 14. decembra da se novi soj širi u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i da brzo smenjuje sve druge varijante.

Južnoafrički soj

Južnoafrički soj je otkriven krajem prošle godine, kad su tamošnje vlasti prvi put 18. decembra objavile da se varijanta korona virusa brzo širi u tri provincije.

Hrvatski epidemiolog Goranka Petrović rekla je da se britanska varijanta širi brže, ali da je južnoafrički soj otporniji od svih do sada, dok je Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine sa Oksforda, upozorio da britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog.

- Sada imamo novi britanski supersoj sa južnoafričkom mutacijom, koji može da izbegne imunološki odgovor ljudi koji su preboleli virus i onih koji tek treba da se vakcinišu i steknu imunitet – naveo je on početkom februara.

"Đavolski" kalifornijski soj

Vakcinisanje u Kaliforniji - Kompton
Foto: Etienne Laurent / EPA;
Vakcinisanje u Kaliforniji - Kompton

Slučajevi kalifornijskog soja još nisu zabeleženi u našem regionu, međutim otkrivene su varijante u Danskoj, Meksiku i na Tajvanu. Ovaj virus su naučnici prozvali “đavolskim” jer se lakše širi a nije još poznato da li će vakcine biti dovoljno efikasne protiv njega.

Naučnici su istraživanjem u laboratoriji otkrili da je ova varijanta „najmanje 40 procenata efikasnija u zarazi ljudskih ćelija“ u poređenju sa ranijim. Kasnije je utvrđeno i da su se sojevi Kent i Kalifornija spojili da bi napravili novi hibrid. Ali samo jedan slučaj ovoga su prijavili američki zvaničnici.

Nakon što su u Kaliforniji registrovana dva slučaja južnoafričkog soja, britanska naučnica, profesorka Šeron Pikok, upozorila je početkom februara da će ova varijanta “pomesti svet” i zakomplikovati borbu protiv pandemije.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge rekao je u februaru da novi sojevi ne znače početak nove pandemije, već da su mutacije normalna evolucija svakog patogena koji pokušava da se prilagodi "domaćinu", odnosno čoveku.

Brazilska mutacija

Red za kiseonik u Manausu
Foto: Raphael Alves / EPA;
Red za kiseonik u Manausu

Mutacija iz Brazila prvi put je identifikovana kod četvoro putnika u Japanu početkom januara, dok je britansko-brazilska studija u pandemijom teško pogođenom Manausu identifikovala ovaj soj u 42 odsto uzoraka.

Takozvani brazilski soj veoma je sličan britanskoj verziji, ali ne izaziva teže kliničke slike nego prvi oblik korone od kojeg se brže i lakše širi.

Njujorški soj

Sličan južnoafričkoj i brazilskoj mutaciji, njujorški soj prvi put je otkriven prošlog novembra.

Američki naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerzieta Kolumbija saopštili su da je novi soj korona virusa koji ima neke sličnosti sa prenosivijom mutacijom otkrivenom u Južnoj Africi u porastu u Njujorku.

U Hrvatskoj gde se takođe pojavio, Krunoslav Capak je ukazao da tamošnji stručnjaci malo znaju o nujorškom soju i da se o tome tek piše s obzirom na to da se pojavio krajem prošle sedmice.

-Znamo da je to jedna od novih varijanti virusa i brže se širi. Udeo tog soja u Njujorku raste i zato mislimo da se brže širi - istakao je on.