Dostupni linkovi

SZO: Žalosno je da se u bogatim zemljama vakcinišu mlađi pre ugroženih u siromašnim


Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus
Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) izjavio je da je za žaljenje što se mlađe i zdravije osobe u nekim bogatim zemljama vakcinišu pre ugroženih zdravstvenih radnika u zemljama u razvoju.

On je na konferenciji za novinare rekao da je, zahvaljujući naporima programa UN Kovaks (COVAX), vakcinacija počela u Gani i Obali Slonovače, ali žali se to dešava tek posle tri meseca od početka imunizacije u nekim drugim državama potut Velike Britanije, SAD i Kanade.

„Zemlje nisu u međusobnom nadmetanju“, rekao je. „Ovo je zajednička borba protiv virusa. Ne tražimo od zemalja da dovedu svoje stanovnike u rizičnu situaciju. Molimo sve zemlje da budu deo globalnih napora da se virus suzbije svuda,“ rekao je Tedros.

Ali SZO nije kritikovala zemlje koje vakcinišu mlađu i zdraviju populaciju, umesto da doniraju svoje doze zemljama koje još uvek nisu uspele da zaštite najugroženije slojeve stanovništva, prenosi AP.

„Ne možemo govoriti pojedinim zemljama šta da rade“, rekao je doktor Brus Ajlvord (Bruce Aylward), viši savetnik SZO.

Tedros je rekao da se prvi put posle sedam nedelja broj slučajeva Covid-19 širom sveta povećao prošle nedelje, što je razočaravajuće ali ne i iznenađujuće.

SZO je radila na tome da bolje razume zašto se broj obolelih povećao i sve ukazuje da je glavni razlog popuštanje mera, istakao je Tedros.

Rajan: Nerealno očekivati okončanje pandemije do kraja godine


Visoki zvaničnik SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan (Michael Ryan) rekao je da je prerano i nerealno očekivati da pandemija bude zaustavljena do kraja godine, ali da će efikasne vakcine svakako doprineti da se smanji broj hospitalitovanih i umrlih.

On je rekao da bi fokus trebalo usmeriti na smanjenju zaraze Covidom-19.

"Ako budemo pametni, možemo završiti sa hospitalizacijama i smrtnim ishodima do kraja godine", rekao je Rajan.

Međutim, on je upozorio na opasnost od samozodovoljstva, dodavši da ništa nije zagarantovano u pandemiji koja traje sa mutiranjem virusa.

„Trenutno virus ima veliku kontrolu“, rekao je Rajan.

XS
SM
MD
LG