Svijet

Austrija popušta mjere: Restorani prvo otvaraju bašte

Austrija popušta mjere: Restorani prvo otvaraju bašte
Foto: Image by 3888952 from Pixabay | Austrija popušta mjere: Restorani prvo otvaraju bašte

BEČ - Austrijska vlada donijela je danas odluku o daljem popuštanju epidemioloških mjera prvim otvaranjem gastronomije od kraja mjeseca, i to samo bašta, dok će od sredine marta biti omogućen omladinski i školski sport.

Preduslov za ovo popuštanje je, kako je naglašeno na konferenciji za novinare, da do sredine mjeseca ne dođe do eksponencijalnog rasta broja zaraženih u Austriji.

Kultura je i dalje na čekanju do aprila, kada je planirano šire otvaranje institucija iz te oblasti, rekao je kancelar Sebastijan Kurc.

Slično, dodao je, važi i za turizam, a u aprilu je za sada predviđeno otvaranje i zatvorenih prostora gastronomije.

Za sve to, naglasio je, preduslov je da ne dođe do masivnog rasta infekcije.

Međutim, pokrajina Forarlberg, koja trenutno bilježi najmanji broj dnevno zaraženih, imaće mogućnost preduzimanja "jasnih koraka otvaranja u kulturi, sportu i gastronomiji od sredine marta", poručio je Kurc.

Inače svako otvaranje povezano je sa testiranjem, to jest za odlazak u baštu jednog ugostiteljskog objekta, kao što je već slučaj za posjetu frizeru, biće potreban negativan brzi test ne stariji od dva dana.

Bašte gastronomskih objekata moći će da rade do 20 časova, od kada počinje policijski čas aktuelnih mjera zaključavanja.

Kurc je naglasio da je Austrija prva zemlja u svijetu u kojoj je od sada moguće da građani preuzmu testove u apoteci, i dodao da u tome vidi šansu da svaki građanin da svoj doprinos sprečavanju širenja virusa kroz redovno testiranje.

Naglasio je da je dalji fokus mjera zaštita starijih, koji moraju biti vakcinisani, a sve dok to ne budu pozvao ih je da izbjegavaju kontakte.

Kurc je ukazao da se infekcija trenutno događa prije svega kod mladih, koji ne oboljevaju teško, ali mogu da prenesu virus na starije.

Takođe je naglasio da je, i pored ranijih mišljenja, da djeca ne mogu da prenose virus, testiranje u školama pokazalo da se zarazi i veliki dio djece i omladine, te da treba sprečiti prenošenje na starije.

Dalje je istakao da je u borbi protiv korone važna vakcinacija, podsjećajući da je u januaru Austrija mogla da vakciniše svega 5.000 ljudi dnevno, mjesec dana kasnije 15.000, a u ovom mjesecu očekuje da će se broj povećati na 30.000, a potom na 45.000.

Svakom vakcinom, kaže, zemlja se približava normalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije