Alžir, biser Magreba 1Foto: Vladimir Lukač

Društvo prijatelja Alžira postavilo je autorsku, virtuelnu izložbu fotografija „Alžir – biser Magreba“, umetničkog fotografa Vladimira Lukača, kojom predstavlja svoje fotografske impresije ove najveće države afričkog kontinenta. Izložba je dostupna na veb sajtu Društva prijatelja Alžira www.dpalzira.com. Selektor fotografija izložbe je Vladimir Ilić, fotograf.

Na ovoj izložbi, prikazane su 43 fotografije – impresije sa dvonedeljnog putovanja po ovoj afričkoj zemlji, u februaru 2019. godine, kada je, u organizaciji Društva prijatelja Alžira, grupa srpskih turista proputovala Alžir, od severnih gradova (Alžir, Tipazu, Oran, Tlemsen, Konstantin, Setif, Đemilu) i Sahare (Tamanraseta i Gardaje, na jugu). Lukač je zabeležio igru sunčevih boja, kolorit predela planina i bujne vegetacije, bogatih ponuda lokalnih pijaca, evropske arhitekture i rimskog nasleđa na severu, do pustinjskog života i saharske igre svetlosti na jugu.

Pošto je Alžir za mnoge nepoznanica, fotograf poziva građane Srbije da otkriju Alžir i sve njegove lepote, jer za ovu zemlju, zbog mnogobrojnih atrakcija, kažu da je kontinent.

– Izložba prikazuje prirodu, kulturno-istorijsko nasleđe, običaje, gastronomiju, i sve ono što je grupa putnika istraživačkog i radoznalog duha doživela, tokom putovanja po Alžiru, i, istovremeno, otkriva mnoge tajne o ovoj zemlji, s obzirom na to da je Alžir, za mnoge u našoj zemlji, nepoznanica – ističe Lukač.

Alžir je najveća afrička i arapska zemlja, s površinom većom od dva miliona kvadratnih kilometara, od čega je četiri petine njene teritorije prekriveno Saharom.

Stekao je nezavisnost 1962. godine, oslobađajući se dugog i surovog francuskog kolonijalizma. Jugoslavija je podržala borbu alžirskog naroda, a jedan od simbola te borbe je i Stevan Labudović, snimatelj „Filmskih novosti“, koga Alžirci zovu „filmsko oko“ Alžirske revolucije.

Društvo prijatelja Alžira, koje je osnovano 2002. godine, okuplja mnogobrojne prijatelje ove severnoafričke zemlje, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate, koji su radili u ovoj zemlji Magreba, te članove alžirske zajednice u Srbiji.

Društvo, svojim aktivnostima, pomaže uspostavljanju saradnje u mnogim oblastima i doprinosi jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa, saradnji između Srbije i Alžira, kao svojevrsni „most“ dveju tradicionalno prijateljskih država.

Poslednjih godina, Društvo prijatelja Alžira je doprinelo organizovanju brojnih aktivnosti, koje su imale za cilj da promovišu prijateljstvo dva naroda, pre svega kroz kulturne aktivnosti, izložbe i izdavaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari