SKANDAL U UKRAJINI: Zbog nemarnih lekara propale vakcine protiv korone! Vlada nemoćna da nešto preduzme!
Foto: Profimedia

pandemija

SKANDAL U UKRAJINI: Zbog nemarnih lekara propale vakcine protiv korone! Vlada nemoćna da nešto preduzme!

Planeta -

Ukrajinske medicinske ustanove odbacile su neke neiskorišćene vakcine protiv korone nakon što se lekari nisu pojavili na dogovorenom datumu za svoje vakcinacije, rekli su u ponedeljak poslanici vladajuće stranke.

Ukrajina je upravo započela vakcinaciju 41 miliona ljudi protiv COVID-19 otkako je prošle nedelje primila prvu pošiljku od 500.000 doza vakcine AstraZeneka, ali se suočava sa borbom protiv skepticizma prema vakcini.

Vlada je prioritet postavila vakcinaciji zdravstvenih radnika na prvoj liniji fronta, ali statistika pokazuje da 47 odsto Ukrajinaca ne želi da se vakciniše.

Važno nam je da shvatimo zašto lekari odbijaju da se vakcinišu, rekao je Aleksander Kornijenko, lider stranke predsednika Vladimira Zelenskog Sluga naroda, na sastanku emitovanom na televiziji.

"Veoma je loše, ali ne postoji druga opcija ... ako čovek ne dođe, bočica sa vakcinom može da ostane otvorena 2-3 sata, nakon čega se mora baciti“, rekao je predsedavajući parlamentarni odbor za zdravstvo, Mihajlo Raduckij.

Prema podacima ministarstva zdravlja, do 28. februara administrirana je 3.141 doza, uključujući 90 vakcina u poslednja 24 sata.

Ministar zdravlja Maksim Stepanov rekao je da vlada radi na sprečavanju bacanja vakcine, dodajući da se to dešavalo i u drugim zemljama.

On je u ponedeljak vakcinisan na televiziji i rekao je da će Zelenski uskoro biti vakcinisan.

"Svojim primerom dokazao sam da je vakcina protiv koje smo vakcinisani apsolutno sigurna i efikasna“, rekao je.

Nepoverenje prema vakcinama u Ukrajini omogućilo je da pojava morbila 2019. preraste u epidemiju.

Broj zaraženih porastao je nakon zatišja tokom strogog karantina početkom godine, posebno u Kijevu i zapadnoj Ukrajini, gde je vlada postavila mobilne bolnice za borbu protiv naglog porasta broja zaraženih.

Do 1. marta Ukrajina je zabeležila 1,3 miliona slučajeva i 26.050 smrtnih slučajeva.

U severnom gradu Černigov, samo 87 od 280 lekara složilo se da se vakciniše, objavio je sekretar gradskog veća na Fejsbuku 24. februara.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track