Šta su Bahove cvetne kapi i kako se koriste

Bahove cvetne kapi su pomoć i podrška pri postizanju emotivne i mentalne ravnoteže.

by | septembar 15, 2021
Bahove cvetne kapi

Želite li da se osećate srećnije, zadovoljnije, u ravnoteži? Da imate više samopouzdanja ili mirnije savladate stresne situacije?

Oni koji su isprobali Bahove cvetne kapi tvrde da su im pomogle u svemu navedenom, kao i u drugim životnim situacijama. Zato smo odgovore na pitanje iz naslova potražili od eksperta, Biljane Vujović, Bahovog praktičara i učitelja.

Biljana Vujović, BFRP, Bahov praktičar i učitelj, IG @bahovecvetnekapi

Šta su Bahove cvetne kapi?

Bahove cvetne kapi potpuno su prirodni preparati, izrađeni od cvetnih esencija biljaka. Predstavljaju pomoć i podršku u postizanju emotivne i mentalne ravnoteže.
Cvetne esencije čovečanstvu je, pre skoro celog stoleća, podario Edvard Bah, ugledni engleski lekar, bakteriolog, homeopata i tvorac ovog jedinstenog metoda.
Osećanja kao što su tuga, bes, stahovi i očajanja, kao i mentalna stanja pesimizma, neodlučnosti i odlaganja, udaljavaju osobu od sklada ličnosti i fizičkog zdravlja odnosno opšte vitalnosti. Dr Bah je otkrio 38 preparata, svaki za posebno mentalno i emotivno stanje, kao i kombinaciju preparata za urgentne situacije, koja se naziva Kapi prve pomoći. Od 38 esencija, 37 je napravio od cvetova samoniklog, netoksičnog bilja. Slično kao ostale metode sa holističkim pristupom, Bahove cvetne kapi tretiraju individuu, a ne fizičke simptome ili bolest.
Metoda dr Baha je holistička metoda, a jedan od njenih glavnih principa jeste da uzrok svake bolesti leži u našem unutrašnjem konfliktu. Dokle god smo dobro raspoloženi, u miru i harmoniji sa sobom, otporni smo na bolesti.

Kako nastaje bolest?

Bolest po dr Bahu nastaje kao posledica neravnoteže u organizmu. Ona nastaje kada počnemo da reagujemo suprotno od onoga kako se osećamo, od naše prirode i karaktera, a u skladu sa potrebama i zahtevima drugih ljudi. Iz mentalne i emotivne neravnoteže stvara se sklonost ka bolestima, a kada smo bolesni, možemo da budemo neraspoloženi, nervozni i pod dodatnim stresom. I tako nastaje začarani krug lošeg raspoloženja i fizičke bolesti. Zato, uvek treba težiti sopstvenoj prirodi koja je pozitivna, vedra i radosna. Postoji mnogo načina kako možemo da težimo unutrašnjem miru, a Bahove cvetne esencije jedna su od nežnih, prirodnih metoda. Srećni smo što danas imamo priliku da je primenjujemo.
Nemaju nikakve neželjene efekte i možemo ih bez bojazni preporučiti i najosetljivijim grupama: bebama, maloj deci, trudnicama, dojiljama, starim ljudima.

Odakle početi?

Svako ko se interesuje za Bahove kapi pre ili kasnije se upozna sa jedinom gotovom mešavinom dr Baha i jednim od najčešće korišćenih Bahovih preparata – Rescue Remedy. Mi praktičari ga zovemo preparat prve pomoći ili preparat za krizne situacije.

Ova kombinacija 5 esencija pomaže nam u iznenadnim situacijama kada je potrebno da budemo pribrani i staloženi. Može da nas umiri pred ispit, važan razgovor ili događaj, kada treba da letimo avionom, kada čujemo neprijatne vesti ili kada se dese iznenadne povrede. U vremenu u kome se trenutno nalazimo izuzetno je koristan. (Pročitajte i… Kako pobediti anksioznost, bolest modernog doba)

Kako se koriste Bahove cvetne kapi?

Esencije su veoma jednostavne za upotrebu. Prvo probajte da osvestite kako se osećate, šta vam se trenutno dešava, koje situacije vas trenutno muče? Kroz šta prolazite i kakav vid podrške bi vam u ovom trenutku dobro došao? Posle toga izaberite esencije u skladu sa svojim trenutnim stanjem.
1. Potrebno je da uzmete 2 kapi esencije koju ste izabrali i da dodate 2 kapi u čašu vode koju ćete pijuckati tokom dana.

2. Druga mogućnost je da u bočicu od 30 ml sipate po 2 kapi esencija koje ste izabrali, dodate kašičicu sirćeta ili alkohola kako biste konzervisali mešavinu. Koristite svaki dan po 4 kapi iz svoje bočice, minimum 4 puta dnevno ili kad god osetite potrebu.

3. Preparat prve pomoći (Rescue Remedy) koristi se nešto drugačije. Uvek uzimamo po 4 kapi i sipamo u čašu vode ili u bočicu. Koristimo često na svakih nekoliko minuta dok se ne umirimo.

Ako niste sigurni koje esencije su vam potrebne, konsultujte se s Bahovim praktičarem. Zajedničkim snagama uspećete da dođete do toga šta vas muči i kako da to rešite. U skladu s tim dobićete i svoju kombinaciju esencija.

Zaključak

Nijedna od Bahovih esencija ne može da zameni medicinsku negu, ali može da omogući brži oporavak tela i uma.
U slučaju da ste duže vreme pod stresom ili želite bolje da razumete svoje strahove, nervozu, nesigurnost, ljutnju, pesimizam, nedostatak samopouzdanja… ili želite da razvijate poverenje, poštovanje, toleranciju, asertivnost, odlučnost, skladne odnose sa sobom i drugima, obratite se Bahovom praktičaru. Koristeći se razgovorom, postavljanjem otvorenih pitanja, pažljivim slušanjem i empatijom, Bahov praktičar nam pomaže da se dublje bavimo svojim problemima.
Ako odlučite da učite detaljnije o esencijama, i imate želju da pomognete sebi i drugima, znanje o Bahovim esencijama možete steći na kursevima koji su priznati od strane Bahovog centra iz Velike Britanije, a omogućavaju veštine potrebne za različite nivoe interesovanja od samopomoći, preko naprednih znanja, do edukacije za Bahove praktičare.

Natural HealthVictor_Tongdee / Getty via Guliver