Pronađen najstariji australijski pećinski crtež – od pre više od 17.000 godina

SciTech 01. mar 202113:51 1 komentar
pecinski crtezi
Ilustracija: Pixabay

Najstariji poznati primer australijskog pećinskog slikarstva, realan je crtež kengura stvarnih dimenzija, a naučnici su posebnom tehnikom ustanovili da je star više od 17.000 godina. Umetničko delo australijskih starosedelaca otkriveno je, zajedno sa prikazima ostalih životinja na plafonu pećine u severozapadnom australijskom regionu Kimberli.

“Glavna nam je prepreka bila to što su Aboridžini retko koristili pigment koji omogućuje precizno datiranje tehnikama kojima danas raspolažemo”, rekao je AFP-u Demijan Finč, geohronolog sa Univerziteta u Melburnu i autor studije objavljene u časopisu Nature Human Behaviour.

Poteškoće u datiranju na koje je naišao, Finč je zajedno sa kolegama zaobišao uz pomoć ostataka osinjih gnezda od blata čije su vreme nastanka uspeli da odrede, a pronašli su ih ispod i iznad crteža. Na taj su način ustanovili da je crtež kengura star između 17.100 i 17.500 godina.

Određivanje vremena nastanka ovih najstarijih netaknutih slika “od velike je važnosti za Aboridžine i Australijance”, rekla je Kisi Gor-Birč, koja predvodi Udruženje starosedelaca Balangare, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Crtež u prirodnoj veličini

Crtež kengura proteže se preko pećinskog kamena na gotovo dva metra, što je otprilike visina ove australijske životinje. Ova i ostale slike iz  Kimberlija dele određene stilske karakteristike s najranijim pećinskim otkrićima umetničkih dela u Evropi i Aziji, pojasnili su naučnici.

Ovakvi vrlo stari nalazi crteža životinja obično su izrađeni u prirodnoj veličini i predstavljaju anatomiju na sličan način, a obrisi su im tek delom ispunjeni ocrtanim linijama, zbog čega stručnjaci veruju da su otkrivene slike među najstarijima u Australiji.

Da bi se preciznije odredilo vreme nastanka ove vrste pećinske umetnosti, naučnici najčešće pribegavaju radiougljeničnom datiranju, kojim se pokušava ustanoviti starost organskih materija, no u ovom je slučaju bio potreban organski materijal, kojeg na crtežima u australijskoj pećini nema.

“Na mestima poput pećine Šove u Francuskoj, drevni crteži urezani su u ugalj i skriveni duboko u pećinama od krečnjaka, u kojima je očuvana organska materija u pigmentima ugljena, što omogućuje datiranje ugljenika. Pećinska umetnost iz Kovea datirana je između 34.000 i 29.000 godina”, napisali su autori studije

Ukupno je tim Demijena Finča datirao 27 drevnih osinjih gnezda, podeljenih na šesnaest slika u osam pećinskih skloništa. Ustanovljeno je da je reč o vernim prikazima flore i faune starim između 13.000 i 17.000 godina.

Na slikama su razne životinje, a slični prikazi dominiraju i u pećinskoj umetnosti otkrivenoj u Francuskoj, Španiji i Indoneziji.

“Ovo je značajno otkriće, jer zahvaljujući njemu uspevamo da shvatimo svet u kojem su živeli ti drevni umetnici”, kaže Finč i dodaje da “nikada nećemo saznati šta su mislili umetnici koji su naslikali ova dela pre 600 generacija, no znamo da je to razdoblje trajalo do kraja poslednjeg ledenog doba”, koje je završilo pre 10.000 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare