Biznis Vesti
BLAGI PAD SRPSKE PRIVREDE NA KRAJU 2020. Šest sektora u debelom minusu, tri u zavidnom plusu

BLAGI PAD SRPSKE PRIVREDE NA KRAJU 2020. Šest sektora u debelom minusu, tri u zavidnom plusu

Bruto domaći proizvod Srbije u četvrtom kvartalu 2020. godine opao je za 1,1 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, dok je, prema desezoniranim podacima, porastao u odnosu na prethodno tromesečje za 2,2 procenta, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
gradjevina shutterstock 86230687 Foto: shutterstock
gradjevina shutterstock 86230687

Posmatrano po delatnostima, značajan realni pad bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u poslednja tri lanjska meseca u građevinarstvu, za 9,1 odsto, kao i u trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila, u sektoru saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane za 3,6 procenata.

Pročitajte još

Istovremeno, najveći rast su ostvarili sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 1,5 odsto, informisanje i komunikacije za 5,5 i sektor državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite za 3,9 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u četvrtom tromesečju 2020. je na godišnjem nivou realni rast zabeležen kod izdataka za finalnu potrošnju države za 4,6 procenata, kod izvoza robe i usluga za 2,1 i uvoza robe i usluga za 0,8 odsto.

Realni pad rashoda je registrovan kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava za 2,7 odsto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,9 procenata i bruto investicija u osnovna sredstva za 4,1 odsto, prema podacima RZS-a.