Capital.ba

Veliki pad prodaje nekretnina u Crnoj Gori, cijene iste

01.03.2021. / 11:56

PODGORICA – Crnogorsko tržište nekretnina je od marta prošle godine i pojave virusa korona u velikom padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine kažu da ni početkom ove godine nije došlo do oporavka tržišta i povećanja prodaje.

foto: Nezavisne novine

Predstavnici agencija za nekretnine i građevinski investitori su, u razgovoru za Pobjedu, ocijenili da oporavak crnogorskog tržišta nekretnina zavisi od dinamike imunizacije kako u zemlji, tako i u najrazvijenijim evropskim zemljama i Rusiji.

Oni smatraju da je, pored pandemije kovid-19, na tržište negativno uticala i nestabilna politička situacija u Crnoj Gori u posljednjih pola godine.

Procjenjuju da bi do stabilizacije tržišta, povećane potražnje i prodaje nekretnina, prvenstveno stanova, moglo doći krajem ove i početkom naredne godine, kada očekuju i bolju epidemiološku situaciju.

Crnogorski građevinski investitori poručuju, međutim, da i pored drastičnog pada prodaje neće smanjivati cijene stanova.

“Čak i prije pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova je pala 80 odsto u odnosu na period prije pandemije, a pošto ja nemam nikakvih obaveza prema bankama, nisam spustio cijene i promet je vrlo loš”, kaže vlasnik i izvršni direktor podgoričke kompanije “14. septembar” Mehmed Kolarević.

Građevinski investitor i vlasnik podgoričke kompanije “Zetagradnja” Blagota Radović navodi da se cijene stanova ove firme kreću u Podgorici od 1.100 do 1.300 evra po kvadratu, a na nekim ekskluzivnim lokacijama se prodaju i po cijeni od 1.800 evra.

“Svaka politička nesigurnost i nestabilnost utiče na ekonomiju, pa i na naš sektor. Tu nema dileme, to je povezano jedno sa drugim. Ipak epidemija je najviše uticala na tržište nekretnina”, kazao je Radović.

Direktorka agencije “Iva nekretnine” Mira Radović kaže da je situacija na tržištu nekretnina bila malo bolja početkom godine, nakon božićnih praznika, ali da poslije uvođenja novih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije i “zaključavanja” pojedinih opština interesovanje za nekretnine ne postoji.

Ona ističe da i pored slabe tražnje ne dolazi do pada cijena nekretnina.

“Ima i stanova koji se nude i po 1.800, 2.000, pa i 2.200 evra po kvadratu, ali ja ne znam za koju je to klijentelu”, dodala je Radović.

Agencija za nekretnine “Montenegro prospekt” ima kancelarije u tri primorske opštine, Kotoru, Budvi i Baru, a njen direktor Ivan Dašić navodi da tamo tražnja definitivno postoji.

“Kod nas je broj upita veći nego prošle godine u ovo vrijeme, ali je broj prodaja manji kao i njihova vrijednost”, kazao je Dašić.

Prema njegovim riječima, u Tivtu je prosječna cijena 2.300 evra po kvadratu, u Budvi i Herceg Novom 1.800, Kotoru 2.085, u Baru 1.300 evra po kvadratu.

“Postoje velike oscilacije unutar svake sredine između najnižih i najviših cijena. Premijum segment je izvan ove statistike i tu cijene nerijetko dostižu i cifre preko 5.000 evra po kvadratu”, napominje Dašić.

Podaci crnogorskog zavoda za statistiku, Monstata, pokazuju da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 1.007 evra i manja je za 11,3 odsto u odnosu na isti period 2019.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u četvrtom kvartalu iznosila je 985 evra, u primorskom regionu 1.359 evra, u središnjem regionu 635 evra, dok je u sjevernom regionu bila 766 evra, naveli su iz Monstata.

Što se tiče izdavanja stanova, trenutno je i tu sitacija jako loša, cijene su pale za 20 do 30 posto, ali je tražnja vrlo slaba, piše Pobjeda.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!