Objavljena rang lista najvećih vojnih sila na svetu, pogledajte njihove mogućnosti

SAD, Rusija, Kina, Indija i Japan najveće su vojne sile na svetu, objavio je portal "Global fajerpauer".
Objavljena rang lista najvećih vojnih sila na svetu, pogledajte njihove mogućnosti
Foto: Pixabay
U tom istraživanju razmatrano je više od 50 individualnih faktora. Među njima su vojna moć, visina vojnog budžeta, logistika i geografski položaj.
 
Rezultate rang-liste prokomentarisao je američki portal "National interest".
 
Na prvom mestu su SAD. Njih karakteriše ogroman budžet, veliki broj vojnika i znatna rezerva u ljudstvu.
 
Američka vojna industrija proizvodi najsavremeniju vojnu tehniku na svetu. SAD su vodeća sila i u oblasti vojne avijacije, imaju najveći broj aktivnih nosača aviona i mogućnost da izvrše globalni napad na osnovu koncepcije koja postoji u ratnoj mornarici SAD, a odnosi se na primenu ofanzivnih grupa brodova koje predvode nosači aviona.
 
Druga najmoćnija vojna sila je Rusija, koja je uspela da obnovi vojni potencijal nakon postsovjetske krize i realizuje mnoštvo projekata u vezi s modernizacijom ratne avijacije i ratne mornarice.
 
Rusija poseduje novu generaciju podmornica naoružanih strateškim i krstarećim raketama. To joj omogućava da smanji zaostatak za Amerikancima. Sve veća moć ruskih korveta i drugih manjih brodova govori u prilog tome da se posebna pažnja posvećuje jačanju odbrane obale.
 
Rusija je i dalje ispred SAD po svim kategorijama kopnenog naoružanja osim lakih klopnih vozila. Kada je reč o ratnoj avijaciji, Rusi su uvek iza SAD, ali je za uspostavljanje dominacije u vazduhu Rusija proizvela lovca Su-57.
 
Kina je treća vojna sila. Ona zaostaje za Rusijom i SAD, ali i dalje ulaže velike i dugoročne investicije u sve grane vojne industrije.
 
Sa drugim po veličini vojnim budžetom i najvećim brojem rezervista, Kina demonstrira sposobnost da obezbedi "eksplozivan" razvoj u kratkom periodu.
 
Značajni resursi omogućavaju joj da u narednim decenijama realizuje niz ambicioznih programa u oblasti proizvodnje i kupovine oružja, od stvaranja vlastitih nosača aviona sa grupama pratećih ratnih brodova do proizvodnje flote bombardera i lovaca šeste generacije.
 
Četvrta po snazi je vojska Indije, koja, uprkos relativno malom vojnom budžetu i vojnoj industriji ne može da se uporedi s industrijama tri vodeće svetske sile, vojni potencijal zasniva se na ogromnom resursu radne snage i isto tako impozantnom broju rezervista.
 
Indija ima veliki, iako delimično zastareli park tenkova, a raspolaže i impresivnim snagama obalske odbrane i solidnom rezervom artiljerijskih oruđa.
 
Peti na listi je Japan, koji je potisnuo francusku vojsku.
 
To je postigao zahvaljujući bogatstvu, relativno velikom vojnom budžetu i izvanrednoj infrastrukturi. Japan ima moćno ratno vazduhoplovstvo i dobro je zastupljen u pojedinim kategorijama ratne mornarice, uključujući razarače i podmornice, ali njegov ukupni rejting lošiji je zbog relativno malih kopnenih snaga.
  • Fff

    15.01.2024 20:18
    Rusija no1
    Rusija pa kina su ubedljivo najace sile na svetu, ovo sa američkom je cista njihova laz
  • boban

    22.06.2023 04:22
    Li Mun
    Ne smeju velike sile da zarate jer gubitnik će posegnuti za nuklearnim oružjem da bi i pobednik postao gubitnik. Drugim rečima, zato stalno i pričaju da nuklearnog rata ne sme nikad biti. E sad, da li će uspeti da ne zarate, to je ozbiljno, vrlo ozbiljno pitanje. Verovatno će ratovati nezvanično, kao što rade upravo u Ukrajini. Jasno je da tu ratuje NATO protiv Rusije i Kine.
  • Ruslan

    23.12.2021 07:26
    "Global fajerpauer"
    Da li mozda "Global fajerpauer" zna da americki industrijal kompleks je u zaostatku nad ruskom drzavnom vojnom industrijom za 50 godina. Dakle, "svaki cigo svoga konja hvali".
    Najveca prednost u savremenom ratu su raketna i podvodna tehnika, a ne ko koliko ulaze novac ili koliko ima nosaca aviona. Amerika jos uvek nema mogucnost da zaustavi napad ruskih hipersonicnih interkontinentalnih raketa Avangard i Sarmat, Zatim ne moze nikako da odbrani svoje nosace avione i flotu od Cirkona i Kindzala. I sto je najvaznije super podmornice tipa Belgorod mogu da lansiraju 6 Posejdona sa Atlantskog i 6 sa Tihog okeana i da sravnaju sa zemljom obadve obale sa svim sto tamo postoji. Ne zaboravte da super torpedo Posejdon posle eksplozije stvara talas visine oko 500 metara u epicentru i nuklearna radijacija dejstvuje preko 1 godine u kombinaciji sa kobaltom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet