Svet

0

RSE: Sve češće otmice učenika i porast nasilja u Nigeriji

Autor: KP

Izvor: Beta

RSE: Sve češće otmice učenika i porast nasilja u Nigeriji

Izvor: Beta,AP / Ibrahim Mansur

Vlasti u Nigeriji sve više su izloženi oštrim kritikama stanovništva jer ne uspevaju da zaustave talas nasilja u zemlji koja se posljednjih godina suočava s učestalijim napadima grupe Boko Haram, ubistvima, seksualnim nasiljem i masovnim otmicama učenika, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Pripadnici naoružane bande proteklog vikenda oslobodili su 27 nigerijskih tinejdžera koji su nedavno oteti iz škole, dok su bezbednosno snage nastavile da tragaju za više od 300 učenica otetih na drugom pordučju Nigerije, piše agencija Rojters dodajući kako su škole postale meta masovne otmice zbog otkupnine.

Otmice učenika u Nigeriji prvi put su izvele džihadističke grupe Boko Haram i takozvana Islamska država provincije zapadne Afrike, ali taktiku su sada usvojili i druge grupe što je, isitče Rojters, postalo politički problem za vlasti koje se zbog povećanog nasilja suočavaju sa sve više kritika.

Otmica više od 300 učenica treća je masovna otmica dece od decembra u najmnogoljudnijoj afričkoj naciji, piše Vašington post (The Washington Post).

Američki list dodaje da niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali da grupe lokalno poznate kao "razbojnici" sve ćešće uzimaju učenike za taoce zbog otkupnine, zbog čega Nigerijci traže od vlasti da proglase vanredno stanje.

Uzimanje taoca sve je veći posao u zemlji, ukazuje Vašington post dodajući da su izmedju 2011. i 2020. godine, Nigerijci platili najmanje 18 miliona dolara za oslobadjanje otetih gradjana.

Pojedini vladini službenici smatraju da je povećanje otmica delomično podstaknuto značajnim vladinim isplatama u zamenu za decu, iako nigerijska vlada redovno negira takve isplate, preneo je britanski list Gardijan (The Guardian).

Britanski servis Bi Bi Si (BBC) preneo je da mnogi Nigerijci proizvode vlastitu električnu energiju, pumpaju vlastitu vodu, organizuju privatne škole za svoju djecu i slično. Mnogi bi se takodje rado branili od naoružanih napadača, ali prema sadašnjim nigerijskim zakonima, kupovina oružja nije dozvoljena.

Lokalni mediji ponekad izveštavaju o naporima civilnih grupa da zaštite svoja naselja, naoružani uglavnom mačetama i palicama. Ali, to oružje nije mera za superiornu moć napadača, koje bez obzira na zakonske zabrane uspevaju da se ilegalno naoružaju.

Osim otmica političara, privrednika i učenika na severu Nigerije, koji obično budu pušteni posle plaćanja otkupnine, ostale nigerijske regije suočavaju se sa mnoštvom bezbednosnih problema poput napada Boko Harama, sukoba poljoprivrednika i stočara, otmica, piratstva i oružanih pljački.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR