Film i serije

Dodijeljen Zlatni globus za najbolje filmove i serije u 2020. godini

Dodijeljen Zlatni globus za najbolje filmove i serije u 2020. godini
Foto: Tanjug/AP | Dodijeljen Zlatni globus za najbolje filmove i serije u 2020. godini

Drama "Zemlja nomada" i satira "Borat 2" veliki su pobjednici "Zlatnih globusa", saopšteno je na virtuelnoj ceremoniji održanoj u subotu uveče uporedo u Los Anđelesu i Njujorku.

Kloi Džao, rediteljka rođena u Kini, osvojila je nagradu za najbolju režiju za "Zemlju nomada" (Nomadland), dramu o modernim nomadima u vrijeme ekonomske krize 2008. godine. Džao je tako postala prva rediteljka azijskog porijekla i tek druga žena uopšte koja je osvojila "Zlatni globus" u toj kategoriji.

"Hvala svima koji su omogućili da radim ono što volim. Zaljubila sam se u snimanje filmova i pričanje priča, jer nam je to dalo priliku da se zajedno smijemo i plačemo, učimo jedni od drugih i imamo više saosjećanja jedni prema drugima", kazala je Džao putem video-linka.

Autor filma "Borat 2" Saša Baron Koen proglašen je za najboljeg glumca u kategoriji komedija, dok je Andra Dej osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu pjevačice Bili Holidej u filmu "Sjedinjene Države protiv Bili Holidej".

Nastavak izuzetno uspješnog Borata iz 2006. godine proglašen je najboljim filmom u kategoriji mjuzikla i komedija.

"Hvala potpuno bjelačkom holivudskom Udruženju stranih novinara (HFPA)", rekao je Saša Baron Koen, aludirajući na nedavno saznanje da organizacija koja stoji iza "Globusa" nema nijednog tamnoputog člana afričkog porijekla među 87 članova.

Britanska drama o kraljevskoj porodici "Kruna", komedija "Schitt's Creek" i TV serija "Damin gambit" osvojili su glavne nagrade u televizijskim kategorijama.

Ema Korin, koja glumi mladu princezu Dajanu, Džoš O'Konor, koji je glumio princa Čarlsa, i Džilijen Anderson, koja je tumačila Margaret Tačer u "Netflixovoj" seriji o britanskoj kraljevskoj porodici, takođe su dobili nagrade.

Zvijezda "Crnog pantera" Čedvik Bouzman, za koga se nije znalo da boluje od raka i čija je smrt u 44. godini šokirala njegove obožavaoce, posthumno je nagrađen za najboljeg glumca za posljednju ulogu u drami o džezu "Crna zadnjica Ma Rejni".

Britanski glumci Danijel Kaluja i Džon Bojega i animirani film "Duša" bili su među pobjednicima po izboru članova holivudskog Udruženja stranih novinara (HFPA).

Džejn Fonda, sedmostruka dobitnica "Zlatnih globusa", primila je nagradu "Sesil B. Demil" za životno djelo, dok je Norman Lir za svoju dugogodišnju televizijsku karijeru dobio nagradu nazvanu po legendarnoj Kerol Burnet.

Za najbolji strani film izabran je južnokorejski "Minari".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije