1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Bugarska: mladi, zdravi i vakcinisani

Aleksandar Detev
1. mart 2021.

„Vakcinišemo sve koji to žele“, naložio je bugarski premijer Bojko Borisov. Naš reporter Aleksandar Detev se vakcinisao.

https://p.dw.com/p/3q2pI
Aleksandar Detev
Aleksandar DetevFoto: Alexander Detev/DW

21. februar 2021. - 15 časova. Ispred Vojno-medicinske akademije u Sofiji, najveće medicinske ustanove u glavnom Gradu Bugarske formirao se dugačak red. Bio sam spreman da čekam i nekoliko sati. Ali, odmah mi je prišao jedan čovek i kazao: „Svako ko nije na listi a želi da primi vakcinu AstraZeneke može odmah da uđe unutra“.

U roku od dva minuta sedeo sam u velikoj prostoriji za vakcinisanje i popunjavao formular – jedini uslov za vakcinaciju. Potpisao sam da su mi poznate kontraindikacije vakcine AstraZeneka i da ću odmah prijaviti u slučaju da se pojave neželjena dejstva. „Ne zaboravite da upišete broj telefona, jer ćemo vas kontaktirati za 6-7 nedelja“, podsetila nas je medicinska sestra.

Selfi sa AstraZenekom

Popunio sam formular i uputili su me u kabinu broj 4. Minut kasnije ulazi lekar i pita kako se osećam. „Savršeno“, kažem. „Alergije, hronične bolesti?“ „Nemam.“ Uzima špric i kaže: „Ok. Ti si mlad i zdrav i zbog toga su moguće jake reakcije. Pre svega mogu da se jave temperatura, umor i glavobolja. Ako potraje duže od 24 sata, molim te da se odmah javiš. Do sada nismo imali takve slučajeve, ali bez obzira.“

- pročitajte još: Vakcinisani – i šta sada?

Reakcije na vakcinu su kod mladih, zbog aktivnijeg imunološkog sistema, u pravilu intezvinije nego kod starijih osoba.

Ok! Sve uredu! Vakcinisan sam! „Je l‘ mogu da uradim selfi?", pitam lekara. Ovaj momenat jednostavno moram da ovekovečim. „Da, izvoli.“

Dakle, za mesec i po dana bi trebalo da dobijem poziv zbog termina za revakcinaciju. Težih neželjenih dejstava nisam imao. Pojavio se umor i trnci u ruci. Isto kao i kod svih drugih vakcina koje sam primao. Neki moji prijatelji su imali temperaturu, ali samo u prva 24 sata.

Vakcinisati sve koji žele!

„Vi čekate, otežete ili ne želite. Zato vakcinišemo sve koji žele“, naložio je bugarski premijer Bojko Borisov prošlog vikenda. Od tada je dato zeleno svetlo svim građanima, koji žele da se vakcinišu. Nije važno da li ste već bili u programu za vakcinaciju ili ne. Jednostavno odete u neki centar za vakcinaciju, koji u određeno vreme vakciniše sve građane, radnim danom popodne, u bilo koje doba dana tokom vikenda ili u centre koji vakcinišu 24 sata – i gotovo!

Kako je to uopšte moguće? Jedan od razloga je u tome što su mnoge Bugarke i Bugari iz prve tri prioritetne grupe odbili da se vakcinišu. U Bugarskoj vlada velika skepsa prema vakcinama. Prema istraživanju javnog mnjenja "AlphaResearch" od 18.02.2021, samo deset odsto građana Bugarske je spremno da se vakciniše – čak 52 procenta ne želi da se vakciniše.

Red za vakcinaciju pred centrom koji vackinaciju vrši 24 sata
Red za vakcinaciju pred centrom koji vackinaciju vrši 24 sataFoto: Alexander Detev/DW

Proteklog utorka (23.2.) u celoj zemlji registrovano je 1.925 novih slučajeva zaraze – rekord u 2021. Uprkos porastu broja obolelih i hospitalizovaniih pacijenata, bugarska vlada je odlučila da od danas, 1. marta, ponovo otvori ugostiteljske objekte.

Premijer Borisov, pred kojim su parlamentarni izbori 4. aprila, očigledno pokušava da pronađe balans između popuštanja mera za suzbijanje Kovida 19 i rastućeg broja zaraženih. Bugarska se protekle jeseni suočila sa prenatrpanim bolnicama i pacijentima za koje nije bilo slobodnih kreveta.

Premijer se stoga uzda u masovno vackinisanje. Takođe se pridružio zahtevima za uvođenje evropskog vakcinacionog pasoša. Borisov je u četvrtak (25.2.) izjavio da se dogovorio sa Austrijom, Grčkom i drugim zemljama oko predloga za uvođenje „zelenog pasoša“. Pasoš bi trebalo da „donese olakšanja svim vakcinisanim osobama i onima koji su preležali bolest“.

Ima li dovoljno doza?

Za ljude koji ne spadaju u prioritetne grupe, za sada je dostupna samo vakcina firme AstraZeneka. Doze vakcina kompanija Bajontek/Fajzer i Moderna će se upotrebiti za osobe koje učestvuju u organizaciji parlametnarnih izbora. Objašnjenje glasi: period između vakcinacije i revakcinacije je kraći. To bi trebalo da znači da će članovi Izborne komisije, posmatrači izbora itd… do 4. aprila biti i vakcinisani i revakcinisani.

Svi drugi koji žele da se vakcinišu cepivom Bajontek/Fajzer ili Moderne moraju da se upišu na listu čekanja. Čim vakcina ovih faramceutskih kompanija bude dostupna biće im ponuđen termin za vackinaciju.

- pročitajte još: Debakl EU sa vakcinacijom

U Bugarskoj se dnevno vakciniše između 10.000 i 15.000 ljudi. Zdravstvene službe su ubeđene da će biti dovoljno vakcina. „Bugarska je poručila toliko doza da ima za sve“, kazao je bugarski državni zdravstveni inspektor dr Angel Kunčev u jednom radijskom intervjuu.

Ja ću početkom maja da dobijem drugu dozu vakcine AstraZeneka. A početkom leta bi, barem se ovde ljudi tome nadaju, Bugarska mogla da postigne tzv. imunitet krda odnosno kolektivni imunitet.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Srbija: vakcine i pravo na izbor