Читај ми!

Sa plantaže Jokića pet vrsta jabuka svetskog kvaliteta

Iz Ipard Fondova poljoprivrednicima u Srbiji je kroz četiri programa dostupno 225 milliona evra. Ta sredstva su mnogima pomogla da obnove mehanizaciju i podignu prerađivačke kapacitete po najvišim svetskim standardima. Porodica Jokić, vlasnik kompanije "Teraoptima", koja ima zasade jabuka na 60 hektara, sredstva iz Iparda iskoristila je za izgradnju najsavremenije hladnjače u Topoli, u kojoj je posao dobilo 35 radnika.

Zasadi jabuka porodice Jokić, za sedam godina, povećani su sa 15 na 60 hektara. Na plantaži kod Sokobanje koriste najsavremeniju tehnologiju: od navodnjavanja, protivgradne zaštite, sistema protiv mraza. Takav nivo proizvodnje doneo je svetski kvalitet pet vrsta jabuka.

 

"Tim sortama mi zaista upotopunjujemo potražnju kupaca sa različitih tržišta, kao što su Indija, Ujedinjeni Aerapski Emirati, Kuvajt, Malezija,Rusija, Evropska Unija", kaže Miloš Jokić iz "Teraoptima" u Topoli.

Jokići su veliki izvoznici i misle na budućnost, pa su u rodnoj Topoli podigli hladnjaču, kapaciteta od 2.500 tona. Zaposlili su nove radnike.

"U Topoli nije bilo toliko posla nekog, sem sezonskog, a sada ovo znači 12 meseci u godini za 30 porodica", kaže Milan Mirković, radnik .

U hladnjaču su investrali 215 miliona dinara, uz povraćaj 50 odsto sredstava iz IPARD-a. Hladnjača zadovoljava najviše svetske standarde u preradi i plasmanu jabuka.

Najmoderniji kalibrator ima u sebi i fotoćelije koje prepoznaju boju jabuke i na taj način ih i sortiraju. 

"Radimo i druge proizviode, jer na primer u avgustu smo izvezli oko 600 tona šljiva za Nemačku i za Češku republiku, što apsolutno nije bilo u planu, a to nam je omogućila upravo izgradnja ove hladnjače", kaže Strahinja Jokić,  direktor "Teraoptime".

Sredstva iz IPARD programa, namenjena su zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji. Četiri mere tog programa koje se realizuju u Srbiji namenjene su samim proizvodjačima.

"Ovo je jedan od pet ovakvih projekata koji će biti realizovan, a da vam ne pričam koliko smo traktora do sada isplatili i ostale mehanizacije i drugih objekata u vrednosti od 15 miliona evra, a već je spremno još 47 miliona evra za plaćanje iz Iparda", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

"Očekujemo poziv za meru 1, znači investiciju u fizičku imovinu, mesec dana iza toga i za meru tri, a već u julu i avgustu, ćemo ponovo raspisati poziv za meru 7, odnosnio za ruralni turizam", kaže Biljana Petrović-direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Pored Iprad projekata, koji podižu konkurentnost domaće poljiprivrede, država sa 300 miliona evra, kroz mnogobrojne podsticaje i subvencije, stimuliše proizvodjače, međju kojima je sve više mladih.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво