Magazin Novi Sad

Novosadska kompanija se proslavila po falsifikovanju i smrdljivim zgradama, sad grade stadion u Leskovcu, lele

Novosadska građevinska kompanija „GAT“ pobedila je na tenderu raspisanom za izgradnju novog gradskog stadiona „Dubočica“ u Leskovcu. Oni su predvodili konzorcijum čija je ponuda prihvaćena u odnosu na druga dva ponuđača, „Energoprojekt“ i „M Enterijer gradnja“.

U ovoj vesti možda ne bi bilo ništa čudno, da ne postoji istorija pobeđivanja na tenderima kompanije „GAT“ uprkos tome što vrlo često nastupaju sa najskupljom ponudom. Ista kompanija poznata je i po tome što je u Novom Sadu, u ulici Kornelija Stankovića 42 izgradila takozvanu „smrdljivu zgradu“, po ugledu na one u Beogradu i naselju „Dr Ivan Ribar“.

Firma „M Enterijer gradnja“ je nezadovoljna nakon izgubljenog tendera, podnela i zahtev za zaštitu prava ponuđača, da bi ubrzo nakon toga i odustala od te pravne zaštite, tako da je nesmetano ugovoren posao izgradnje stadiona sa novosadskom kompanijom.

Predsednik već godinama javno najavljuje izgradnju novog nacionalnog stadiona, kao i  obnovu postojećih i izgradnju novih stadiona širom zemlje, a sumnje su se pojavile da na tim tenderima posao mogu dobiti samo kompanije bliske strukturama vlasti.

Mediji su i ranije pisali o firmi „GAT“ jer se njihovo ime pojavljivalo i  u prijavama uzbunjivača iz KC Vojvodine. Prema njihovim navodima, „GAT“ je dobio posao renoviranja Klinike za interne bolesti KC Vojvodine u vrednosti od 544 miliona dinara, a nedavno su podnete i krivične prijave protiv direktorke KCV Edite Stokić i pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, sa jasnim zahtevom da se dozvoli uvid u ugovor sklopljen između „GAT-a“ i KCV-a.

Uzbunjivači su izvestili da je nemedicinska oprema nabavljana po cenama višim i do 30 puta, te su uputili indicije na korupciju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Takođe, u izgradnji pomenute „smrdljive zgrade“ dokazano je korišćenje uljanog materijala „oplatola“, a nakon što su se stanari izborili da skandal ispliva u javnost, čelnici „GAT-a“ odlučili su da unajme usluge Instituta „Vinča“ i na sebe preuzmu sanaciju problema.

Tada su nezadovoljni stanari javno iznosili kako je to živeti u smrdljivim zgradama, jer su zbog smrada i zagađenja imali i zdravstvenih problema. Svi oni bili su prinuđeni da se isele tokom sanacije, a neki nisu želeli povratak u stanove, već su zahtevali svoje pare nazad.

– Nismo mogli da živimo bez inhalatora. Posebno sam zabrinuta jer sam u stanu boravila tokom trudnoće – rekla je tada Dragana, jedna od stanarki.

Njena komšinica Angelina imala je takođe neugodne situacije, ali najveći problem je što nisu znali odakle neprijatan miris dolazi.

– To je toliko bio neprijatan miris, strašno. U firmi sam se isto tako sklanjala, kolege su osetile, pogotovo kad smo zajedno svi na jednom mestu, svi su pitali šta smrdi – objašnjavala je tada.

Protiv direktora “GAT-a” Dejana Slijepčevića je policija još novembra 2015. godine podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je ponudu na javnom tenderu, za izgradnju stanova u Novom Sadu namenjenih socijalno ugroženim kategorijama, zasnovao na lažiranim podacima.

Ista kompanija je prošle godine, takođe na tenderu, ugovorila posao obnavljanja bolnice u Vranju, a posao je vredan oko 12 miliona evra.

Izgradnja novog stadiona u Leskovcu po planu će se izvoditi u tri faze.

U prvoj fazi planira se izgradnja stadiona i okolnim parkingom i tu je planirani budžet oko 2,4 milijarde dinara. U drugoj fazi planirana je gradnja sportskog objekta uslužnog karaktera na severnoj strani, a u trećoj podizanje sportskog objekta sa pratećim administrativnim i edukativnim sadržajem.

Težak kriminal u Vojvodinašume: Državna šuma na ekološkoj obali Dunava postala vlasništvo bogataša bliskog svakoj vlasti

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

83 Shares
Share via
Copy link