Orban zapretio najvećoj poslaničkoj grupaciji Evropskog parlamenta

Svet 28. feb 202121:09 11 komentara
REUTERS/Yves Herman/Pool

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da će partija Fides, na čijem je čelu, pre napustiti Evropsku narodnu partiju (EPP) u Evropskom parlamentu, nego što će prihvatiti sankcije u skladu sa novim pravilima, koja bi trebalo da budu usvojena u sredu.

Tu poruku Orban je uputio u pismu koje je poslao Mafredu Veberu, nemačkom evoposlaniku i predsedniku EPP, najveće poslaničke grupacije u Evropskom parlamentu, preneo je Politiko.

Veber i predstavnici ostalih članica EPP dogovorili su se prošle sedmice da se uvede pravilo koje bi omogućilo da se ubuduće kažnjavaju stranke, a ne samo poslanici koji krše pravila.

Članstvo Fidesa u EPP je suspendovano u martu 2019. godine, ali je 11 poslanika Orbanove partije i dalje u toj poslaničkoj grupi Evropskog parlamenta, uprkos zahtevima nekih članica da oni budu isključeni.

„Želim da vas obavestim da će Fides napustiti EPP, ukoliko odredbe koje su dogovorene na sastanku održanom 26. februara budu usvojene“, napisao je Orban u pismu Veberu.

Ministarka za porodicu u Vladi Mađarske i potpredsednica Fidesa Katlin Novak optužila je neke članice EPP da vode neprihvatljivu borbu unutar te grupacije u vreme kada se čitava Evropa u pandemiji bori da spasi što više života.

Austrijski evroposlanik i član poslaničke grupe EPP Otmar Karas izjavio je da ta grupacija neće popustiti zbog pritiska koji vrši Orban.

„Nećemo dozvoliti Orbanu da nas ucenjuje. Poslanička grupa EPP nastaviće sa planiranom promenom internih pravila“, poručio je Karas.

U slučaju da 11 poslanika Fidesa napusti EPP, ta poslanička grupa i dalje će biti najbrojnija u Evropskom parlamentu, jer sada ima 187 članova, 42 više od socijaldemokrata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare